10 здравословни храни, които e полезно да консумирате ежедневно

3335
10 здравословни храни, които e полезно да консумирате ежедневно
Снимка: julenka / Pixabay

От изключителна важност за качеството на живота ни и цялостното здраве е да се храним балансирано и здравословно. Независимо дали имаме нужда да сваляме излишни килограми, здравословното хранене е препоръчително за всички, които искат да се запазят здрави по-дълго време. Ако не сте достатъчно започнати и се чудите как да започнете промяната, ето ви няколко примера за здравословни храни, които можете да включите в хранителния си режим и да консумирате ежедневно:

Овесена каша

Овесената каша със семена и плодове е чудесен здравословен и засищащ вариант за закуска. Можете да разнообразявате всеки ден с различни комбинации от плодове и продукти. Тя е полезна за сърцето, стомаха, имунитета и действа като защита от диабет.

Авокадо

От авокадото можем да си извлечем полезни мазнини, фибри и витамини, като за съпоставка едно авокадо може да ни набави 20% от необходимите за деня фибри. Използвайте като с филийка черен хляб, като добавка към яйца, салати и др. любими и предпочитани здравословни рецепти.

Орехи

Коя е най-здравословната вечеря

Често си обещаваме, че на следващия ден ще се храним по-балансирано, но невинаги успяваме. Всяко хранене през деня е важно, но има и е...

Тези познати ни ядки са много богати на омега-3 мастни киселини, спомагат за по-ниски нива на холестерола и укрепват сърдечното здраве.

Гъби

Гъбите не са много калорични, но пък ни държат сити по-дълго време, богати са на бета-глюкани и са полезни за имунитета ни.

Кисело мляко

Традиционното ни кисело мляко е източник на протеини и разбира се, полезни бактерии, които спомагат за доброто състояние на чревната флора.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Дробното хранене не е диета, нито лечебен курс. По-скоро това е схема за приемане на храна, предвиждаща хранене 4-6 пъти дневно на малк...

Яйца

Яйцата са нискокалорични и богати на редица полезни хранителни вещества – витамини В, А, протеини, полезни мазнини, холин и др.

Киви

Плодът е мощен антиоксидант и отличен източник на витамини, като дори количествата витамин С в него са по-големи от тези в цитрусовите плодове.

Сладки картофи

Как да се храним здравословно след 50-годишна възраст?

За възрастните хора наднорменото тегло става все по-вредно с напредване на годините. След 50-те си струва те да обърнат особено внимани...

Сладките картофи са добър източник на бета-каротин, който е известен антиоксидант, благодарение на който те са получили оранжевия си цвят. Бета-каротинът при постъпването му в човешкия организъм се преобразува във витамин А, който от своя страна е полезен за зрението, кожата и се бори срещу свободните радикали. 

Ядкови масла

Ядковите масла и тези на растителна основа са здравословната алтернатива на животинското масло. Те имат значително количество протеини, мононаситени мастни киселини и спомагат за понижаване нивата на холестерол, риска от заболявания на сърцето и отключването на диабет.

Булгур

Булгурът е богат на фибри, калий, калций и някои витамини от група В. Той е по-малко калоричен от ориза и съдържа повече микроелементи, затова и много хора предпочитат консумацията му пред тази на кафявия ориз например.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com