10 знака, че някой винаги се прави на жертва

2230
10 знака, че някой винаги се прави на жертва
Снимка: iStock

Всеки има дни с лошо настроение, но за някои хора тъгата и страданието се превръщат в постоянен житейски сценарий. Тази позиция е типична за тези, които са свикнали да се възприемат като жертви. За човекът, който се прави на жертва, животът е страдание. Всички са несправедливи към него, изпитва завист и ревност. Страхува се от живота и очаква само лоши неща. Ето и как да разпознаете този, който винаги се прави на жертва:

Той гледа на живота като на враг и източник на проблеми. Той е напрегнат, раздразнителен, ядосан и уплашен. Той не може да забрави минали проблеми и постоянно пророкува нови неприятности в бъдеще. Жертвата се опитва да спечели вашето състрадание и направо изсмуква енергията ви. Показва безпомощност във всяка ситуация и търси помощ. Хората, които се правят на жертви не са свикнали да носят отговорност и прехвърлят всичко върху своите родители, съпруг, шеф, понякога дори децата си. Те се определят като слаби и постоянно търсят закрила от някой. Винаги са недоволни, обичат да създават спорове и не приемат чуждото мнение.

Кои са петте зодии с мислене на жертва?

Защо някои хора се държат като жертва?

Тук има два варианта - човекът-жертва или не знае как да се държи различно, или в детството не е научен да носи отговорност за себе си, тоест това може да се дължи на особеностите на възпитанието.

Често хората свикват с позицията на жертвата, този начин на живот им става познат. В същото време те наистина могат да страдат, да се чувстват зле, но не се опитват да променят ситуацията. Много често тяхната игра се превръща в ежедневие, което може да им донесе ползи, но много често отблъскват околните.

Как да се измъкнете от ролята на жертва?

Желанието на всеки човек е да бъде щастлив, но всеки е щастлив по различни начини. Да си щастлив е обратното на страданието. Жертвата никога не е щастлива. Да направиш избор сам, да промениш живота си, да си отговорен означава да имаш сила и воля, да следваш принципи и идеали. Добийте самочувствие, позитивно мислене, оптимизъм. Трябва да се научите да проследявате собствените си реакции, да развиете емоционална интелигентност. Вие сте уникален човек, който може да поеме всички трудности на живота, да действа, да взима решения и да изпитва удоволствие.

За да се спрете да се чувствате като жертва и да забравите за тази роля, вземете живота си в свои ръце. Научете се да взимате решения сами, бъдете уверени, решителни и свободни. Не се страхувайте от грешките - те са част от действията на свободния човек и ще ви направят по-силни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com