12 интелигентни и прости кухненски трика

1244
12 интелигентни и прости кухненски трика
Снимка: iStock/Guliver

Използвайте тези бързи и прости трикове, за да спестите време в кухнята и да направите готвенето по-лесно и по-безопасно.

1. Поставете влажна хартиена кърпа под дъската за рязане.

Вземете хартиена кърпа, намокрете я, изстискайте я и я поставете под дъската за рязане. Това ще предпази дъската от плъзгане по целия плот и ще ви позволи да режете по-безопасно. Можете да поставите влажна хартиена кърпа под купите за смесване, за да ги предпазите от плъзгане.

2. Използвайте спрей за готвене върху рендето си за сирене/кашкавал.

Преди да започнете да настъргвате сирене или кашкавал, поставете рендето си на една страна, което го предпазва от движение и хваща цялото ви сирене на едно място. След това напръскайте повърхността със спрей за готвене по ваш избор. Маслото смазва повърхността и улеснява настъргването, особено при лепкавите сирена и кашкавали.

3. Поставете филцови плъзгачи под уредите на плота.

Това не само ще предпази вашите плотове от надраскване, но и ще улесни преместването на често използвани уреди, когато имате нужда от тях.

4. Сложете лъжица върху врящата вода за паста.

Пяната на вашата нишестена вода за паста кипва ли веднага от тенджерата? Има просто решение: поставете метална или дървена лъжица върху горната част на тенджерата. Този метод работи, защото пяната е „термодинамично нестабилна“, така че когато мехурчетата на пяната достигнат лъжицата, те се пукат, „счупвайки слоя пяна и изпращайки всички мехурчета да се строят отново“. Ако обаче изберете метал, не забравяйте да използвате ръкавици за фурна, за да го премахнете от горната част на тенджерата - ще бъде горещо.

Кухненски трикове с обикновена гъба за миене на съдове

5. Дръжте конеца за зъби под ръка.

Можете да го използвате за нарязване на меки сирена. „Ако сиренето е малко, можете да го държите в едната си ръка, докато другата ви дърпа конеца и прави нарязването“, пише търговецът на сирене Нора Сингли. „За по-големи ситуации поставете сирене върху повърхност, разтрийте конеца под него и просто нарежете, като държите двата края на конеца и пресечете двата края, за да завършите рязането. След това повторете на равни интервали.”

Можете също така да използвате конец за зъби без мента, за да режете тесто за бисквити, бурито и твърдо сварени яйца; нарязване на пъпеши и слоеве торта; за свързване на нещата; или отлепване храната от тавите за печене.

6. Загрейте предварително вашия лист за печене.

Ако приготвяте нещо като пържени картофи или печени зеленчуци и вашият лист за печене е горещ от самото начало, няма да се налага да преминавате през процеса на обръщане на храната си по-късно. Освен това и двете страни на вашата храна ще се запекат равномерно и ще се приготвят по-бързо

7. Спасете загорелите тигани със сушилня.

Овъглили ли сте тиган толкова силно, че храната, която се опитвате да сготвите, е станала част от тигана? Преди да изхвърлите тигана, опитайте да го хвърлите в сушилнята, добавете топла вода и я оставете да кисне за 15 до 20 минути. След това измийте със сапун и вода, както обикновено, и изгорените парченца ще се отстранят веднага. Карън Ло казва - „Чувствам че е абсолютно чудо – защото е така. Но, според лайфстайл репортера Анна Де Соуза, „вероятно кондициониращите свойства на сушилнята“ са тези, които вършат работа.“ 

8. Оставете края на корена на вашия лук, когато го режете.

Този метод променя играта: той ви позволява да нарязвате лука на кубчета безопасно и бързо. Първо, трябва да отрежете горната част на лука; след това поставете лука върху вече плоския връх и нарежете зеленчука наполовина през корена. След това отлепете кожата, като внимавате да оставите корена прикрепен. Вземете половината лук и го поставете с плоската страна надолу върху дъската за рязане. Като държите за края на корена, нарежете лука вертикално на ивици с желания размер, без да режете до корена. След това нарежете в обратната посока, за да нарежете на кубчета. Когато сте готови, запазете кореновата част на лука, за да направите бульон.

9. Използвайте ринг за блатове, когато режете царевица.

Когато режете царевица на равна повърхност, зърната са склонни да летят навсякъде. Но ако задържите царевичния клас – със заострения край надолу – в центъра на форма за торта, след това го завъртите, докато режете, зърната ще паднат спретнато в тавата.

Кухненските трикове, които ви се е искало да знаете по-рано

10. Оставете белачката за картофи и използвайте този метод вместо това.

Беленето на картофи отнема време и се губи вкусният картоф. Вместо това използвайте този трик за белене на картофи: Направете малък разрез в кожата около обиколката на картофа, след което го сварете. След като картофите се сварят, обелете кожата. Толкова е лесно.

11. Дръжте домакинското си фолио в хладилника.

Когато е студено, домакинското фолио е по-лесно за работа и е по-малко вероятно да се залепи за себе си.

Ако проблемът е да залепите пластмасова обвивка, намокрете ръба на това, което се опитвате да покриете, преди да поставите найлона. Водата ще му помогне да се придържа към повърхността.

12. Използвайте магнити, за да задържите пергаментова хартия.

За да предпази пергаментовата хартия от навиване върху тавите за печене – и следователно да затрудни невероятно поставянето на каквото и да било върху листа за готвене – сладкарката Ейми Дишбург използва магнити, за да държи хартията на място. След като всичко е върху хартията, извадете магнитите и започнете да готвите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com