17-годишен постави рекорд за околосветски полет, кацна в България (ВИДЕО)

7282
17-годишен постави рекорд за околосветски полет, кацна в България (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

17-годишният пилот Мак Ръдърфорд стана най-младият човек, осъществил самостоятелно полет около света с малък самолет. Тийнейджърът, чиито родители са британци, но е израснал в Белгия, прекоси 52 страни в рамките на 5 месеца и кацна край София, за да завърши рекорда.

По пътя той преживя пясъчни бури в Судан и прекара нощ на необитаван остров в Тихия океан, пише BBC.

По-голямата му сестра Зара Ръдърфорд е най-младата жена, която осъществи сама подобно околосветско пътешествие. Тя го стори през януари тази година, а сега отново е била в българската столица, за да поздрави брат си при завръщането му.

Полетът на Зара беше спонсориран от Димитър Димитров – собственикът на IT компанията ICDSoft. Той осигури самолет и за Мак Ръдърфорд, който започна пътешествието си през март.

Предишният рекордьор преди 17-годишния Мак беше британският пилот Травис Лъдлоу, който бе на 18 години и 150 дни, когато завърши пътуването си миналата година. Сега новият носител на „отличието“ окуражи хората „да следват мечтите си, независимо на колко години са“. „Работете здраво и напред, за да постигате целите си“, каза още Ръдърфорд.

Пътуването го води през Европа, Азия, Африка, САЩ и през два океана. Мак, който е от семейство на авиатори, тръгва от българската столица на 23 март, като по време на тежкото пътуване се сблъсква с екстремните жеги в Дубай и неочакваното затваряне на летища в Индия. Младият летец разказва също, че е спал в навес до пистата на необитаем остров в Тихия океан след "труден момент", когато е преминавал през дъжд и гъсти облаци.

В интервю за CNN, докато още бе на път, Мак описва някои от красивите места, покрай които е успял да прелети - от дивата природа в националните паркове в Кения до небето на Ню Йорк.

Той добавя, че полетите му на ниска надморска височина понякога продължават до 11 часа. Запитан какви са плановете му за бъдещето, Мак отговаря: "Ще продължа да летя. Мисля за нещо като военновъздушните сили, но не съм 100% сигурен. След като приключа с това, просто трябва да се съсредоточа върху училището и да се опитам да наваксам, колкото мога“.

В резултат на усилията си той подобри два рекорда на Гинес - стана най-младият човек, летял самостоятелно около света, както и най-младият, обиколил света с микролек самолет. Тийнейджърът летя с Shark - високопроизводителен ултралек самолет, който може да развие скорост от около 300 км/ч.

Сестра му Зара казва, че постоянно е опитвала да държи връзка с Мак и да му помага, докато е във въздуха. „Родителите ни му се обаждаха всеки ден и аз се присъединявах към разговорите. Давах му съвети по пътя, по време на полетите“, разказва Зара Ръдърфорд, цитирана от BBC.

Мак искал да стане пилот още от тригодишна възраст и постига това през септември 2020 г., когато получава лиценз на 15-годишна възраст. Баща му Сам и майка му Беатрис също са професионални пилоти. На уебсайта на Мак е обяснено, че авиацията в семейството му датира от пет поколения - неговата прапрабаба е описана като "една от първите жени в Южна Африка, които се научават да летят".

Мак Ръдърфорд има британско и белгийско гражданство, като е живял през по-голяма част от живота си в Белгия. Понастоящем той се обучава в частното училище Sherborne School в Дорсет, чийто уебсайт следи напредъка му по света. На него е поместено и личното изявление на тийнейджъра, в което той казва: "Не е необходимо да си възрастен, за да правиш невероятни неща".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com