3 идеи за боядисване на ВЕЛИКДЕНСКИ яйца, които ще ви превърнат в ХУДОЖНИК

12124
3 идеи за боядисване на ВЕЛИКДЕНСКИ яйца, които ще ви превърнат в ХУДОЖНИК
Снимка: iStock

Едно от най-старите и впечатляващи занимания по време на Великден е, разбира се, боядисването на великденски яйца. Въпреки че не е ясно кога е възприета тази традиция, много експерти смятат, че англосаксонците са първите, които са започнали да я използват, празнувайки богинята на пролетта. 

Днес боядисването на великденски яйца е забавна пролетна традиция, в която участва цялото семейство. Ако боядисването на великденски яйца ви е навик още от детството или просто искате да подобрите уменията си, сме ви подготвили няколко идеи. От мраморни ефекти, мастилени акварели и драматични омбре нюанси - можете да изберете стилове, които ви допадат. Тези идеи за боядисване на великденски яйца от типа "Направи си сам" ще ви вдъхновят, независимо дали сте опитни или нови в този процес...

Яйца с цветни блокове

Започнете с избора на три цвята, след което следвайте техниката за потапяне на боята, за да получите правилната палитра от цветове върху всяко яйце. Възможностите за оцветяване са безкрайни.

Необходими са ви:

  • Твърдо сварени яйца
  • Бои за яйца 
  • Формичка за мъфини или малки купички за боядисване на яйца
  • Оцет
  • клечки за зъби или дървени пръчици за бъркане
  • Хартиени кърпи
  • Ръкавици за еднократна употреба (по избор)

Как да боядисате яйцата:

Сварете две чаши вода, след което добавете две супени лъжици оцет към горещата вода. Напълнете форма за мъфини с около 1,3 см гореща вода. Добавете течна боя в зависимост от цветовата палитра, която искате да получите. Използвайте клечка за зъби или лъжица, за да разбъркате боята до пълното й смесване, след което я разбъркайте още веднъж набързо, преди да потопите яйцето в оцветяващата течност.

Съвет: Преди да потопите яйцата, тествайте цвета с хартиена кърпа, но имайте предвид, че хартиената кърпа ще абсорбира цвета много по-бързо от яйцето, така че за по-светли/наситени цветове ще трябва да оставите яйцето в купата за минута-две.

Сложете ръкавици, вземете яйцето и внимателно потопете едната му страна в боята. Цветът не трябва да покрива цялото яйце и трябва да продължите да държите яйцето, докато е в купата, за да не се оцвети цялото. Задръжте яйцето за няколко секунди за по-светъл нюанс или за около минута за ярък цвят.

Извадете яйцето от боята и го подсушете с хартиена кърпа. Повторете стъпки 2 и 3 с втория и третия цвят, като покривате различни части на яйцето с всеки нов цвят.

Холографско фолио

Създайте футуристични яйца, като ги боядисате в различни цветове. След това дайте воля на въображението си с брокат и метално фолио, за да получите този невероятен вид.

Необходими са ви:

  • Твърдо сварени яйца
  • Фолио за нокти в произволен цвят, тук е използвано сребристо
  • Лепило за пренасяне на фолио за нокти

Как да боядисате яйцата: 

Оцветете твърдо сварените яйца в няколко ярки цвята. Холограмното фолио изглежда доста добре на фона на белите яйца, така че можете просто да пропуснете боята и да преминете направо към холограмното фолио.

Изрежете фолио с дължина 5 см в избраните цветове. Ще ви трябват около шест 5-сантиметрови парчета фолио, за да покриете едно яйце. Процесът на фолиране е бърз, така че е полезно да имате предварително нарязано фолио.

Нанесете лепилото за пренос на фолио върху яйцето и го оставете да изсъхне за няколко минути. Най-лесно и ефективно е да нанесете лепилото върху няколко яйца наведнъж, но само върху едната половина на яйцето. Подредете около шест яйца наведнъж и нанесете лепило върху всяко яйце, тъй като това ще ви позволи да залепите всички яйца последователно.

Когато лепилото стане прозрачно и лепкаво на пипане, нанесете холограмното фолио върху яйцето. За по-плътно покритие притиснете парче фолио върху лепилото и го загладете с пръсти. Ако искате да се покаже повече цвят върху яйцето, бързо потупайте фолиото върху лепилото, след което преминете към друга част на яйцето. 

Тропически великденски яйца

Когато боядисвате яйцата, можете да използвате готови шаблони с мотиви на тропически листа, за да придадете на яйцата истинско тропическо усещане.

Необходими са ви:

  • Твърдо сварени яйца
  • Хартиени листове - отпечатани тропически мотиви в цвят
  • Отпечатани бананови мотиви
  • Пастелни цветове - розова, синя и жълта боя за яйца
  • лепило
  • четка за боядисване
  • нож и дъска за рязане
  • ножица

Как да боядисате яйцата 

Боядисайте по 4 яйца във всеки цвят (розово, синьо и жълто), след което ги оставете да изсъхнат. През това време изрежете всички тропически мотиви, които предварително сте подготвили.

След това залепете тропическите мотиви върху яйцата. Първо нанесете лепило върху повърхността на яйцето. След това поставете отрязано листо върху яйцето. Нанесете още лепило върху залепените мотиви до пълното им покриване, като се стараете то да бъде плоско и без мехурчета. Обърнете яйцето и добавете още една част, за да получите желания ефект. Оставете да изсъхне.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com