3 причини за често уриниране

6078
3 причини за често уриниране
Снимка: iStock

Уринирането е естествен процес, който ни помага да се отървем от излишните течности в тялото ни, но също така от токсини и електролити. Това обаче са само част от функциите му. При по-често уриниране това може да бъде сигнал за здравословен проблем, на който да обърнете внимание. Може да бъде причинено и от друг дискомфорт, за който да се погрижите.

Как вместимостта на пикочния мехур?

Тя е различна при всеки човек. При жените и мъжете има разлика в това колко течност могат да съберат в тялото си. Да кажем, че средно между 500 и 700 мл. Не са изключени случаите, които това е твърде много и човек може да опише състоянието като невъзможност за стискане.

За 24 часа човек ходи между  6 и 8 пъти до тоалетната, а ако пиете повече течности – 10 пъти. Ако пък обаче усетите, че този брой се увеличава това може да бъде симптом за няколко неща.

Инфекция на пикочните пътища

Тези проблеми са по-често срещани при жените. Освен с често уриниране, инфекциите се характеризират с болка, неприятно усещане, парене, трудно уриниране и дори кръв. Обикновено позивите да отидете до тоалетната са резки, не търпят отлагане и не можете да ги контролирате. Просто изпитвате усещането, че не можете да се стискате и всеки момент ще се изпуснете.

Нервен пикочен мехур

Другото му назоваване е свръхактивен пикочен мехур Този проблем е сериозен и много неприятен, тъй като засяга нормалното протичане на дейностите в ежедневието ни. Характеризира се с незабавен призив да отидете до тоалетната. Той обаче не е лъжлив, както е при цистита.

Изпускането на събраната урина може да стане внезапно. Човек просто не може да удържи мускулите, които отговарят за сдържането на урината.

Позивите за уриниране могат да бъдат между час и полови час. С времето, ако проблемът не се овладее, то може това състояние да се усложни и стане още по-неприятно.

Диета

Храненето и приемането на течности играят съществена роля в уринирането и отделителната система. Начинът на хранене може да се избере от нас самите и за щастие можем да го контролираме, за разлика от поривите да посетим тоалетната и инфекциите. За да подобрите състоянието си можете да избягвате храни и напитки, които дразнят пикочния мехур.

Сред тях са кофеинът. Разбира се, оптималната дневна доза е между 300 и 500 мл кофеин. Всичко над това количество неименуемо ще доведе до проблеми в бъдеще. Някои видове алкохоли също имат негативно влияние, както и пикантните храни. Те могат да предизвикат диария или подуване и газове. Киселинните храни също не са подходящи за хора с проблеми при уринирането и като цяло за стомаха.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com