3-те най-удобни пози за сън и влиянието им на здравето

2547
3-те най-удобни пози за сън и влиянието им на здравето
Снимка: Claudio_Scott / Pixabay

Позата по време на сън играе решаваща роля за определянето на качеството на съня и цялостното ни здраве. Различните хора имат уникални предпочитания, когато става въпрос за пози за сън, и тези предпочитания могат да имат различно въздействие върху тялото. Сред безбройните пози за сън три се открояват като най-популярни: спане по гръб, странично спане и спане по корем.

Спането по гръб, което често се смята за най-здравословната поза за сън, изравнява гръбначния стълб, врата и главата в неутрално положение. Това подреждане свежда до минимум риска от поява на болки в тези области и намалява вероятността от поява на киселинен рефлукс. При хора със сънна апнея обаче спането по гръб може да влоши състоянието, тъй като може да доведе до свличане на езика назад и блокиране на дихателните пътища.

Въпреки този недостатък много медицински специалисти препоръчват спането по гръб заради цялостното му положително въздействие върху подравняването на гръбначния стълб и намаляването на риска от появата на точки на натиск.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Спането настрани е друга широко разпространена поза за сън, като допълнителното предимство е, че може да облекчи хъркането и симптомите на сънна апнея. Тази позиция помага за поддържане на отворени дихателни пътища и намалява вероятността от киселинен рефлукс.

Въпреки това спането настрани може да доведе до болки в раменете и тазобедрените стави поради повишения натиск върху тях. За да се намали дискомфортът, е препоръчително да се използва подпорна възглавница, която поддържа главата и врата в една линия с гръбначния стълб. Освен това бременните често смятат, че спането на лявата страна е полезно за подобряване на кръвообращението на плода и за намаляване на риска от усложнения.

Спането по корем обикновено се счита за най-малко благоприятната позиция за поддържане на гръбначното равновесие и предотвратяване на болката. Тя натоварва врата и гръбначния стълб, което може да доведе до дискомфорт и изтръпване. Спането по корем може също така да допринесе за увеличаване на натиска върху вътрешните органи, да повлияе на храносмилането и да предизвика болки във врата и гърба. Въпреки тези недостатъци някои хора намират облекчение от хъркането и леката сънна апнея, когато спят по корем.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Въпреки че индивидуалните предпочитания често определят позата на сън, от съществено значение е да се вземе предвид потенциалното въздействие върху здравето. Оптималната позиция за сън варира при различните хора в зависимост от фактори като предшестващи здравословни състояния, комфорт и възможност за хъркане или сънна апнея.

Експериментирането с различни пози за сън, поставянето на поддържащи възглавници и консултациите със здравни специалисти могат да помогнат на хората да определят позицията, която най-добре подпомага спокойния сън и цялостното благополучие. В крайна сметка разбирането на нюансите на тези популярни пози за сън дава възможност на хората да направят информиран избор за по-здравословен и подмладяващ сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com