4 грешки, които допускате при прането на чаршафи

10602
4 грешки, които допускате при прането на чаршафи
Снимка: iStock

Добрият сън зависи от правилно избрания матрак и нежните прегръдки на чаршафите. Съвременните технологии предлагат възможност да използвате модерни перални машини и отлични почистващи прахове. Въпреки това продължаваме да правим много грешки. Всичко това уврежда спалното бельо. 

Зареждане на твърде много пране

Възможно ли е да перем с естествени средства, без опасни химикали

На пазара днес се продават много и различни перилни препарати - на гранули, на капсули или течни. Някои от тях са предназначени само и ...

Пералнята може да изглежда голяма и да има достатъчно място за запълване. Въпреки това, експертите препоръчват да не се натъпква до горе. Осигурете пространство около една педя. Това ще осигури правилно и качествено пране и изплакване на бельото. Не смесвайте чаршафите с други дрехи. Изпирайте ги самостоятелно.

Не прекалявайте с белината

Преди да добавите белина, смесете я добре с вода. Не прекалявайте с избелващия препарат. В противен случай влакната на тъканта ще изтънеят и скоро ще се образуват дупки.

Невнимание към скоростта на центрофугиране

Скоростта на центрофугиране зависи от вида на тъканта, която перете. Процесът се измерва в обороти в минута. Памучните дрехи издържат до 600 оборота в минута, памучните кърпи и чаршафи - до 1400. Но деликатните тъкани се нуждаят от много по-малко - само 400 оборота в минута. Превишаването на препоръчителната цифра може да причини дупки и преждевременно износване на тъканта.

Редовните грешки, които съсипват ПРАНЕТО

Ако не се грижим правилно за нашите дрехи, колкото и качествени да са те, това може бързо да ги съсипе и да наруши вида им. Някои от гр...

Дълго сушене в сушилнята

Ако сушите спалното бельо самостоятелно в сушилнята, няма да повредите тъканта. Смесвайки ги с други дрехи ще удължите програмата, което може да доведе до събиране на чаршафите. Използвайте кратка програма и по-ниски температури, които ще предотвратят смачкване и събиране.

Комбиниране с хавлиени кърпи в сушилнята

Хавлиените кърпи се нуждаят от по-дълго сушене в сушилнята. Не ги смесвайте с чаршафите. Ще избегнете свиване и смачкване. Това е често допускана грешка във всяко домакинство, но се старайте да не я допускате. Сушете чаршафите самостоятелно. Така ще спестите време и ще запазите спалното бельо от смачкване, защото хавлиените кърпи се нуждаят от по-дълга програма за изсушаване.

Не забравяйте за омекотителите, които не само придават на дрехите свеж аромат, но също така намаляват статичното електричество и улесняват гладенето. Когато използвате аромати, спазвайте същия принцип като при използването на перилни препарати. Излишъкът им може не само да унищожи тъканите, но и да причини обриви и алергични реакции. Съвременните перилни препарати предпазват тъканите, като същевременно премахват упоритите петна. Изборът всъщност няма значение, всичко зависи от индивидуалните ви предпочитания. При грип или вирусна инфекция обикновеният прах за пране не е достатъчен. Използвайте прах с антибактериални съставки, които да унищожат вирусите и бактериите. Така ще бъдете спокойни, че тъканите са абсолютно чисти.

Как прането да стане снежно бяло и да ухае на чисто

Всяка от вас знае, че е много трудно белите тъкани да станат наистина изкрящо бели при пране. Причината е в това, че упоритите петна мн...

Вече знаете кои грешки да избягвате при пране на чаршафите и как да постигнете безупречна чистота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com