4 храни, които ще ни помогнат да спрем цигарите и да се изчистим от никотина

27326
4 храни, които ще ни помогнат да спрем цигарите и да се изчистим от никотина
Снимка: shutterstock

Някои храни и напитки могат да бъдат потенциално полезни - или досадни - когато се опитвате да се откажете от тютюнопушенето.

Ако искате да се отървете от вредния навик или познавате някой, който се бори с него, ето четири храни и напитки, които биха могли да помогнат на пушачите да се откажат и да живеят без пушене.

1. Плодове и зеленчуци

Цигарите блокират усвояването на важни хранителни вещества, като калций и витамини С и D. Например, пушенето само на една цигара изцежда от организма 25 мг витамин С. Включването на повече плодове и зеленчуци във вашата диета ще възстанови тези хранителни вещества и, както някои изследванията показват, може да помогне за намаляване на желанието за пушене.

Бонус: След като започнете да ограничавате пушенето, храната започва да има по-добър вкус и ароматите са по-забележими, така че може да се насладите и на тези храни повече.

2. Чай от женшен

Някои изследвания показват, че  женшенът може да бъде терапевтичен за никотиновата зависимост,  тъй като може да отслаби ефекта на допамина, невротрансмитер в мозъка, който е свързан с удоволствието и се отделя при пушенето на тютюн. Пиенето на чай от женшен може да намали привлекателността на тютюнопушенето и да го направи по-малко приятно.

3. Мляко и млечни продукти

Пушачите съобщават, че  пиенето на мляко влошава ефекта от цигарите. Повечето пушачи казват, че това придава на цигарите им горчив послевкус. Когато сте гладни, консумацията на мляко и други млечни продукти, които влошават ефекта от цигарите, може да помогне да се възпират пушачите от пушене.

4. Дъвка и мента без захар

Дъвката и ментата  могат да държат устата ви заета, когато имате желание да пушите. Плюс това, и дъвката, и ментата издържат дълго време - обикновено по-дълго от пушенето на цигара.

Знанието какво да избягвате да консумирате, когато се опитвате да се откажете от тютюнопушенето, също ще помогне. Храни и напитки, за които е доказано, че подобряват вкуса на цигарите и предизвикват желание за пушене, включват алкохол, кофеин, месо и  сладки или пикантни храни.

Докато яденето и пиенето на правилните неща могат да направят борбата за отказване на цигарите малко по-лесна, програми отказване от тютюнопушенето могат да подобрят шансовете за успех и отказването завинаги.

Подкрепата на близки и роднини също играе важна роля в това начинание. Често се оказва, че пушенето не е необходимост, а просто вреден навик, който с малко усилие може да бъде преодолян доста успешно. Просто трябва да сте по-устойчиви на изкушението да запалите цигара при поредната стресова ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Защо се появяват синини по ръцете без причина?

Кошмарни: Тези зодии постоянно променят настроението си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com