Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 неща, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да сготвим за Бъдни вечер

23 декември 2021, 10:54 часа

Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници. На този ден трапезата е богато отрупана с постни ястия. Това е последният ден, в който не се консумират продукти от животински произход.

Има обаче 4 ястия, които задължително трябва да сготвим на утрешния ден.

Кои са 4 – те ястия, които да приготвим на Бъдни вечер?

Питката с паричка е задължителна, когато става въпрос за Бъдни вечер. Независимо колко ястия са поднесени на трапезата – 7,9, 12 или повече, то питката трябва да е част от тях. За направата на домашния хляб се спазват определени традиции и обичаи – много е важно да е омесен от домакинята, рано сутрин и в него да има паричка за късмет.

Перфектната сладка баница за Бъдни вечер

Постни сарми или постни чушки – това е второто ястие, което трябва да присъства на празничната трапеза. Дали ще са сърми или чушки, няма особено значение. По-важното е да се съобразите с вкусовите предпочитания на семейството си.

Чушките могат да се напълнят с булгур, ориз или боб – отново е въпрос на избор. Вариантите, сред които може да избирате, са достатъчно много, за да не се чувствате ограничени по време на готвене.

Ошав – задължително е да присъства на трапезата. Освен, че е вкусен и наподобява много компот, ошавът е напитката, с която да утоляваме жаждата си по време на празничната вечеря, тъй като се смята, че на Бъдни вечер не бива да се консумира вода.

Какво се прави с паричката от Бъдни вечер? Отговорът ще ви ИЗНЕНАДА!

Тиквеник или сладка баница – това е десертната част от менюто. Може да приготвите тиквеник, баклава, сладка баница или други постни сладки, с които цялото семейство да се почерпите.

Задължително пригответе тези ястия и ги поднесете на празничната трапеза. Не забравяйте и домашното червено вино, с което да вдигнете наздравица!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес