5 финансови съвета, които ще ти помогнат много

3596
5 финансови съвета, които ще ти помогнат много
Снимка: iStock/Guliver

Докато в гимназията и първите години в университет често попадаш в капана на безрасъдни харчове и финансови проблеми, то с наближаването на 30-те ти години, това трябва да се промени.

Да, родителите ти или любимия може би винаги ще са до теб, за да ти помогнат, когато имаш нужда, но за да се почувстваш наистина пълноценен и свободен човек, най-добре е да се научиш да се справяш сама. За да се случи това, трябва да се научиш да си поставяш финансови цели така, както в началото на годината съставяш списък с дестинациите които искаш да посетиш или книгите, които да прочетеш.

Ето няколко съвета как да управляваш финансите си като сериозен, възрастен човек:

1. Увеличи приходите си маскимално

Няколко години след като завършиш вече имаш ясна представа за това с какво искаш да се занимаваш и на къде се е отправила кариерата ти. Сега е идеалният момент да насочиш усилията си върху максимизиране на прихода ти. Прецени уменията и познанията си. Поискай повишение или се огледай за някакъв допълнителен източник на доход като консултантски услуги или фрийленс.

6 трика за оцеляване, които могат да спасят живота ви

Чудили ли сте се как да се филтрира вода, да се предпазите от комари, или как да намерите посоката, ако сте се изгубили? Тези съвети мо...

2. Освободи се от дългове

Сега, когато изкарваш повече пари, можеш да ги вложиш във финансовата си свобода като изплатиш всичките си дългове. Кредитите и кредитните карти са нещото, което може сериозно да навреди на бюджета и финансовото ти състояние. Направи си списък с приходите и разходите си и, поне докато не се освободиш от всички дългове, се въздържай от нерегламентирани харчове. Липсата на задължения ще промени изцяло начина ти на живот.

3. Помисли си за собствено жилище

Когато достигнеш определена възраст е добре да се замислиш дали да не предприемеш стъпката да бъдеш собственик на недвижим имот. Да имаш свой собствен апартамент, вместо да плащаш месечен наем е едно от най-страхотните неща, които един млад човек може да направи за себе си. Ако решиш да се впуснеш в това начинание, не забравяй, че винаги е по-добре да имаш спестени пари, които да вложиш, вместо да теглиш ипотечен кредит. Поговори с близките си. Заедно може да измислите най-удачното решение на въпроса.

Кога е добре да вземем жилищен кредит? За ваше улеснение, от Izbiram.bg ще ви кажат на какво трябва да обърнете внимание за да изберете най-изгодната оферта.

7 ценни съвета за успешна кариера

Професионалното развитие е изключително важно за всеки. Добрата кариера е трамплин за успехи. Средата, в която попаднем на работното мя...

4. Помисли за старините си

В днешните несигурни времена, най-лошото, което можеш да направиш, е да разчиташ на осигуровките си и държавата, когато стане време да се пенсионираш. За съжаление, когато си млад, често тези далечни времена остават на заден план. Сега е най-доброто време да започнеш да спестяваш част от прихода си, дори минимална. Бъдещото ти аз ще ти бъде благодарно.

5. Спестявай

Спестяванията са различни от фонд „Спешни случаи“. Те са средства, които отделяш от месечния си приход, с които да можеш да си позволиш неща, различни от ежедневните разходи: скъпа почивка, нова кола или апартамент. Те са важна част от стабилните финанси на всеки човек и е важно да започнеш да спестяваш колко може по-скоро. 

Да постигнеш финансова свобода не е толкова сложно, колкото изглежда. Изисква се търпение, постоянство и следване на тези прости съвета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

Тези зодии са сродни души на Телец

Повече въздух и още 3 начина да предотвратите развалянето на храна в хладилника

На 8 май манифестираме желания по Новолуние, ето как

Защо растителното мляко може да е опасно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com