5 метода за съхраняване на доматите за зимата

4530
5 метода за съхраняване на доматите за зимата
Снимка: UweTuchen / Pixabay

Съхраняването на домати за зимата е чудесен начин да се наслаждавате на ярките летни вкусове на този универсален плод през цялата година. Независимо дали имате излишък от домати от градината си или искате да се възползвате от сезонните разпродажби, има няколко метода за запазване на тези сочни скъпоценни камъни в най-добрата им форма през студените месеци. Ето пет ефективни метода за запазване на доматите за зимата:

Консервиране: Консервирането е един от най-популярните методи за запазване на домати. Той включва стерилизиране на стъклени буркани, пълнене с домати и затваряне с капак и пръстен. Топлината от водната баня или тенджерата под налягане унищожава вредните микроорганизми, което гарантира, че доматите ви ще останат безопасни за консумация за продължителен период от време. Консервираните домати могат да се използват в сосове, супи и задушени ястия през цялата зима.

За да е вкусно: Кога и как се берат доматите и как се съхраняват правилно?

Замразяване: Замразяването на доматите е бърз и лесен начин за тяхното запазване. Просто измийте доматите и ги почистете от сърцевината, след което ги бланширайте във вряща вода за няколко минути, за да се освободи кожата. След като се охладят, можете да отстраните кората, да ги нарежете и да ги поставите в контейнери или торбички, подходящи за замразяване. Замразените домати са идеални за приготвяне на сосове и супи на доматена основа.

Изсушаване: Изсушаването на слънце или с помощта на дехидратор може да бъде отличен метод за запазване на интензивния вкус на доматите. Нарежете доматите на тънки парчета, поръсете ги със сол или билки, ако желаете, и след това ги изложете на слънчева светлина или използвайте дехидратор, докато придобият кожеста текстура. Съхранявайте изсушените домати в херметически затворени съдове със зехтин и те могат да се добавят към салати, тестени ястия или да се рехидратират за използване в рецепти.

Доматена паста: Приготвянето на доматено пюре е друг начин да запазите същността на доматите. Започнете да варите доматите, като ги намалите до гъста консистенция. Добавете малко сол и зехтин, след което с лъжица разпределете пастата във формички за лед или малки контейнери. Замразете порциите, за да ги използвате лесно в рецепти като сос за спагети, чили или къри.

Това е начинът да съхраним доматите, така че да запазят качествата си

Мариноване: Маринованите домати са уникален и ароматен начин за тяхното съхранение. За да приготвите мариновани домати, трябва да ги бланширате и обелите, след което да ги потопите в саламура, приготвена от оцет, захар, подправки и билки. Процесът на мариноване придава на доматите остър и пикантен вкус, който може да се използва като подправка, в салати или към различни ястия.

Когато съхранявате домати за зимата, не забравяйте да поставите етикет и дата на контейнерите, за да можете лесно да идентифицирате съдържанието им и да ги използвате, преди качеството им да се влоши. Всеки от тези методи има своите предимства и може да задоволи различни кулинарни нужди. Независимо дали предпочитате удобството на консервираните домати, свежестта на замразените, интензивността на сушените домати, гъвкавостта на доматеното пюре или пикантността на маринованите домати, ще бъдете добре подготвени да се насладите на вкуса на лятото дори през най-студените зимни дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Дали ме харесва или си въобразявам - ето как да разберете

Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Има ли разлика между риган и чубрица?

Животът ви е все по-объркан? 4 признака, че Вселената ви изпитва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com