5 мита, които ще разбием за напълняването по празниците

1116
5 мита, които ще разбием за напълняването по празниците
Снимка: iStock/Guliver

С наближаването на празниците започва и онази тревожна мисъл дали няма да напълнеем и това да сложи край на всичките ни усилия за стройна фигура. Свикнали сме да мислим, че всяка погълната калория ще ни се отрази като йо-йо ефект. В следващите редове ще посочим някои митове, които върлуват, и ще ги развенчаем.

Трябва да посрещате Нова година в по-тесни дънки

Обикновено това е времето, в което си даваме обещание. Те са свързани с това да посрещнем Нова година в по-тесни дънки и да отслабнем. Похапването по празниците води до подуване на стомаха и ние си мислим, че сме напълнели. Реално това не може да се случи с няколко празнични софри. Дори да прекалите с похапването на любимите си ястия, това няма да ви направи дебели.

Истинското наддаване се случва, когато се храните със захар и нездравословно. Ако сте качили няколко килограма по празниците, то най-вероятно това е така, защото имате още храна в червата и сте задържали течности. Когато се върнете към обичайния си ритъм, всичко ще бъде под контрол.

Лакомствата по празниците са виновни за напълняването

Любимият сладкиш от майка ви не е причината да напълнеете. Преглъщането на всяка хапка с доза вина е стрес за организма, а той е излишен. Една от причините за напълняване по празниците са големите компании и седенето на масата с часове.

Различни проучвания показват, че почти 50% сме по-склонни да хапнем повечко, когато сме в компания, отколкото ако сме сами. Вместо да седите около масата и да се изкушавате, можете да предложите разходка, настолни игри или нещо друго, което е свързано със ставане от софрата.

Усилените тренировки помагат

По време на празниците вие поемате хиляди калории, които няма как просто ей така да изгорите. Изтощителните тренировки не са полезни. Вместо това поддържайте нормална физическа активност и намалете общия калориен прием преди празниците. Върнете се към обичайния ритъм и не мислете, че яденето на любимите храни е нещо, за което да се наказвате.

Трябва да се подложите на детокс след празниците

Това може да бъде огромно грешка. Ако няколко дни сте поемали огромни количества храна, то да се подложите на детокс ще бъде ужасно стресиращо за организма. Причината за това е, че е тези режими са доста рестриктивни.

Бавното и умерено отслабване е много по-здравословно и дълготрайно. Никой не е казал, че трябва в рамките на седмица или месец да се върнете към предишното си състояние.

Трябва да замените ястията си със здравословни

Някои хора мислят, че като заменят „вредната“ храна по празниците с по-здравословна, ще помогнат на организма. Истината е, че ако този вид заместител е по-рестриктивен и е беден на макронутриенти, това може да ви накара да посегнете към по-калорични храни в последствие, за да задоволите глада си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com