5 мита за менструацията, които трябва да забравите

3427
5 мита за менструацията, които трябва да забравите
Снимка: iStock/Guliver

1. СЕКС ПО ВРЕМЕ НА МЕНСТРУАЦИЯ

Някои от най-разпространените митове, свързани с менструацията, гравитират около секса по време на менструация, като главният претендент вероятно е, че не можете да забременеете по време на менструация. Тази идея обаче е напълно погрешна. Макар да е вярно, че при много хора менструацията е периодът, в който те са най-малко плодовити, това наистина зависи от продължителността на месечния им цикъл.

Пикът на плодовитостта настъпва по време на етапа на овулация, който обикновено настъпва приблизително 12 до 16 дни преди началото на следващата менструация, когато яйчниците произвеждат и освобождават свежи яйцеклетки. И макар че повечето менструални цикли продължават около 28 дни, някои цикли могат да бъдат по-кратки от 21 дни, което също оказва влияние върху момента на овулация. Освен това сперматозоидите могат да живеят в гениталния тракт до 5 дни, а според някои източници дори 7 дни.

Нередовна менструация? Ето защо

Следователно незащитеният вагинален секс по време на менструация може да означава, че сперматозоидите се задържат достатъчно дълго, за да съвпаднат с овулацията и да оплодят яйцеклетката, което води до бременност. 

Освен това, ако правите секс по време на менструация, без да използвате презерватив, рискът от заразяване с полово предавани инфекции, включително ХИВ,или инфекция с дрожди се увеличава поради хормоналните промени, които настъпват по това време. 

И все пак, стига да вземете всички необходими предпазни мерки, за да избегнете нежелана бременност и предаване на полово предавани болести, няма причина да не се наслаждавате на секса по време на менструация - дори напротив, тъй като сексът може да помогне за облекчаване на спазмите и подобряване на настроението.

2. НЕ Е БЕЗОПАСНО ДА ПРОПУСКАТЕ МЕНСТРУАЦИЯТА СИ?

Друго широко разпространено погрешно схващане е, че е опасно да използвате противозачатъчни таблетки, които ви позволяват да пропускате периода си за продължителен период от време. Последните насоки на експерти по женско здраве сочат, че е съвсем нормално да се потиска менструацията чрез противозачатъчни таблетки, а повечето гинеколози са съгласни, че този подход обикновено е безопасен. 

Лицата с дисменорея (болезнена менструация) или определени състояния, които предизвикват неприятни симптоми, като ендометриоза, могат да решат, съгласувано с лекарите си, че пропускането на няколко менструации или непрекъснатото пропускане на менструацията е най-добрият вариант за тяхното здраве и продуктивност.

Лекари обясниха защо някои жени имат тежка менструация и кога да потърсите помощ

3. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КЪПЯТ

Някои смятат, че къпането или дори вземането на душ по време на менструация е опасно. Това е така или защото горещата вода стимулира кървенето, или защото водата ви спира кървенето, което може да има лоши последици.

Горещата вода може да стимулира притока на кръв, а това всъщност може да помогне за облекчаване на менструалните спазми и за облекчаване на мускулното напрежение. Кръвотечението не спира след пълно потапяне във вода. Натискът на водата обаче може временно да попречи на кръвта да изтече от вагината.

Няма причина да не вземате вана или душ по време на менструация. Най-вероятно отпускането във вана с мехурчета и усещането за чистота в резултат на това ще подобри настроението ви и ще ви помогне да се справите малко по-добре със симптомите на менструацията. 

Освен това е по-добре и по-здравословно да използвате вода и мек, нефрагментиран сапун за почистване на вулвата, отколкото кърпички или други продукти. Това е така, защото много продукти за интимна хигиена могат да нарушат деликатния бактериален баланс в гениталната област, което улеснява заразяването с инфекции.

На какво може да се дължи прескачане на цикъл с 1 месец?

4. МИТОВЕ ЗА ТАМПОНИТЕ

И накрая, някои от най-упоритите погрешни схващания се отнасят до използването на тампони за абсорбиране на кръвта при менструация. Тъй като човек трябва да постави тампон във влагалището, някои хора може да се притесняват, че това може да причини някакви увреждания. 

Едно от основните притеснения е, че поставянето на тампон може да наруши химена, който, според разпространеното погрешно схващане, е "знак за девственост". В действителност хименът е еластична мембрана, която очертава отвора на влагалището и обикновено не покрива вагиналния отвор. Ако случаят беше такъв, хименът би блокирал излизането на менструалната кръв и други видове секрети от тялото. Това би било опасно и би изисквало хирургическа намеса за коригиране.

Тъй като хименът е разтеглив, поставянето на малък предмет като тампон няма да доведе до разкъсвания. И тъй като по време на менструация кръвта смазва влагалището, поставянето на тампон не би трябвало да е неприятно, ако се прави правилно. Ако все още се чувствате неудобно, опитайте се да използвате лубрикант, за да помогнете за вкарването на тампона. Човек винаги трябва да сменя редовно тампоните, както се препоръчва, на всеки 4-8 часа. Важно е човек да прави това, защото в противен случай натрупаната кръв, тъкан и бактерии могат да причинят синдром на токсичен шок.

50 факта за менструацията, които и мъжете трябва да знаят

Вторият мит, с който са се сблъсквали много потребители на тампони за първи път, е, че тампонът може да се загуби във влагалището. Това просто не е вярно, защото тампонът няма къде да отиде. Шийката на матката се намира в горната част на влагалището и отворът ѝ е твърде малък, за да може тампонът да проникне в нея. Освен това вагината е дълбока средно само около 9,6 сантиметра, а тампоните са снабдени с връвчици, които улесняват изваждането. Така че, ако се случи тампонът да се издигне малко нагоре, винаги можете лесно да потърсите връвчицата и внимателно да извадите тампона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com