5 мита за здравословното хранене, в които трябва да спрете да вярвате

13388
5 мита за здравословното хранене, в които трябва да спрете да вярвате
Снимка: Pexels / Pixabay

Много популярни идеи за здравословното хранене всъщност са митове.

Мит 1: Вредните въглехидрати

Въглехидратите играят ролята на добър източник на ценна енергия за тялото. Те се превръщат в глюкоза, която се използва за енергия от тялото.

Има два вида въглехидрати: прости и сложни.

Простите въглехидрати имат 1-2 захари. Това са сиропите и трапезните захари, които се намират в бисквити, зърнени храни, кисело мляко, газирани напитки и бонбони. Рафинираните зърнени храни като бял ориз и брашно също съдържат прости въглехидрати. Вашето тяло бързо разгражда прости въглехидрати, така се вдига захарта в кръвния поток.

Сложните въглехидрати са със сложна структура. Бавно се усвояват от организма, така че те водят до по-бавно, по-постепенно вдигане на захарта в кръвта. Плодове, зеленчуци, боб, бобови растения и пълнозърнести храни са сложни въглехидрати, които имат основни витамини и минерали.

Как да направим домашните сладкиши по-здравословни

По правило сладкишите не са най-здравословните ястия. И мнозина, които се придържат към диетичните ограничения, трябва да се откажат от...

Сложните въглехидрати също съдържат фибри, които се движат през тялото ви несмлени. Това помага за поддържане на глада и нивата на кръвната захар под контрол.

Вместо да изключвате въглехидратите, по-добре е да замените рафинираните зърнени храни с пълнозърнести и да ядете храни със здравословни въглехидрати.

Мит 2: Вредни мазнини

Мазнините имат основни хранителни вещества и енергия. Те са важни за производството на хормони, за имунната функция и за усвояването на хранителните вещества. Имате нужда от мазнини, за да усвоите витамините D, A, E и K.

Подобно на въглехидратите, има различни видове мазнини. Ненаситените са полезни, тъй като намаляват възпалението и подобряват нивата на холестерола.

5 идеи как да си направите здравословна сутрешна закуска

Закуската е едно от най-важните хранения за деня, смятат здравните експерти. Тя помага на тялото да започне да работи след нощната почи...

Мит 3: Млечните продукти са нездравословни

Млечните продукти доставят на тялото протеини, витамини и минерали, дори и калций. В много млечни продукти е добавен витамин D, който може да помогне за изграждането на здрави кости, особено когато е комбиниран с естествено съдържание на калций.

Много кисели млека, ароматизирано мляко, сладолед и други млечни продукти имат добавена захар, което не е здравословен избор. Неподсладеното мляко и киселото мляко са чудесен начин да получите достатъчно млечни продукти в диетата си всеки ден.

Мит 4: Сокът е здравословен

Индустрията за здравословни храни казва, че пиенето на сок е по-здравословно от яденето на плодове или зеленчуци, но това не е вярно. Сокът съдържа много захар, а някои сокове съдържат толкова захар, колкото и кутия безалкохолно. Когато пиете сок, приготвен от плодове, вместо да ядете самия плод, получавате много повече калории и това не ви засища. Яденето на парче плод осигурява фибри, които правят така, че да сте сити по-дълго и осигуряват основни витамини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com