5 начина да предпазите прозорците на колата си от изпотяване, когато вали

9477
5 начина да предпазите прозорците на колата си от изпотяване, когато вали
Снимка: iStock

На теория във всяка изправна кола стъклото - както на предното, така и на страничните прозорци - никога не трябва да се изпотява. Но почти всеки шофьор рано или късно се сблъсква с факта, че при влажно време влагата от вътрешната страна на прозорците замъглява гледката.

Защо това се случва и как да се справим с това?

Един от най-честите сценарии за замъгляване на прозорците при дъжд е нещо обичайно. Качвате се в колата с мокри дрехи, влагата от тях започва интензивно да се изпарява и да се утаява върху студените стъкла. На теория климатикът трябва лесно и просто да се справи с този проблем. Той, както знаете, има способността да "изсушава" въздуха, премахвайки излишната влага от него.

Каква кола е изгодно да притежавате в кризата

Но се случва климатичната система да не се справи с тази задача. Например, когато в колата се качат трима пътници едновременно с шофьора, всички до един с якета и обувки, мокри от дъжда. 

Ако прозорците вече са замъглени от влагата, те могат да бъдат избърсани. Но не с някакъв плат, а брутално смачкан вестник. Хартиената кърпа няма да работи. Вестникът е за предпочитане, тъй като частиците печатарско мастило, които остават след такова избърсване върху стъклото, ще играят ролята на импровизиран „анти-мъгла“.

Но се случва и при сухи дрехи на водача и пътниците, при мокро и студено време, интериорът на автомобила да се изпотява отвътре. В този случай ще трябва да потърсите причината в технологиите.

Знаете ли как да защитите колата си в жегите?

На първо място трябва да обърнете внимание на състоянието на филтъра на купето. В случай, че е запушен с прах и мръсотия, той значително възпрепятства циркулацията на въздуха в автомобила. Което в крайна сметка пречи на климатика да се бори с излишната влага.

Ако проблемът е само със смяна на въздушния филтър, чудесно. По-лошо е, ако се намира в съвсем различна част от климатичната система. Случва се тръбата за оттичане на конденза от изпарителя да е запушен. Благодарение на него влажността в автомобила по време на работа на климатичната система се поддържа на повишено ниво. И когато към това обстоятелство се добави обща влага, замъгляването не може да бъде избегнато.

Още една причина може да увеличи замъгляването - също запушване, но вече вентилационните отвори на купето, които осигуряват излизането на въздух, включително мокър въздух, извън неговите граници. Те обикновено се намират в задната част на купето на автомобила и може да изискват почистване от чужди предмети.

Но най-неприятната причина за повишена влажност в автомобила и причиненото от това замъгляване на прозорците при дъждовно време е изтичането от врати и люкове. Най-честата причина тук е повреда или износване на гумените уплътнения. Когато вали, водата се просмуква през подобна празнина и повишава влажността в автомобила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com