Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които увреждат цвета на боядисаната коса

22 май 2022, 15:50 часа

В процеса на боядисване на косата естественият пигмент се запълва с изкуствен, който с течение на времето избледнява. Косата има повърхностен кератинов слой, подобен на епидермиса в кожата. Детергентите с алкална среда (шампоани, гелове, сапуни) отварят косъма и измиват постепенно пигмента. Кои са грешките, които често се допускат в грижата за боядисаната коса? Прочетете статията и ще разберете кои неща са основните врагове на любимия ви цвят.

Вода

Старайте се да миете по-рядко боядисната коса, защото водата отмива цвета.

Шампоан

Изберете шампоан, специално създаден за боядисана коса. Старайте се в състава му да не присъстват сулфати, които измиват цвета.

Стилизиране с топлинни инструменти

Пресата за коса и сешоарът могат да направят чудеса, но влияят негативно върху цвета. Ограничавайте използването им и ще се радвате на здрав и наситен цвят за дълго време.

Топ 10 начина за удължаване на коса

Слънцето

Забелязвате ли, че цветът ви избледнява след почивка на море? Слънчевите лъчи изсушават кичурите и отнемат яркостта и интензивността на цвета. Ето защо трябва да използвате спрей, балсам или шампоан с UV филтри.

Хлорираната вода

Хлорът има негативен ефект особено върху русата коса. Може да заместите хлорираната вода с преварена или престояла. Това важи най-вече в периода непосредствено след боядисване.

Как да се грижите за боядисаната коса?

Вашата боядисана коса се нуждае от специални грижи. С помощта на домашни грижи можете да поддържате резултата от боядисването и да го удължите, както и значително да подобрите състоянието на косата си. За кратко време е невъзможно напълно да се възстанови увредената коса.

Продуктите със силикони в състава няма да възстановят косата отвътре, но могат да подобрят състоянието и външния вид на силно увредената коса. Освен това силиконите предпазват косата и възстановяват нейната увредена структура, възвръщат еластичността и лъскавия блясък.

Липидите подхранват и овлажняват, връщат блясъка и правят косата пълна с енергия.

Изберете продукти с кератин, който увеличава плътността на кичурите и изглажда накъсванията. 

Какви са причините за изтощаване на косата

Шампоанът за боядисана коса съдържа допълнителни грижовни компоненти, предназначени специално за грижа за увредена и боядисана коса. Завършете с балсам за боядисана коса, който допълва ефекта на шампоана. Един път в седмицата използвайте и маска за коса с подходящи съставки за боядисана коса.

Ако сте изкусителна блондинка, използвайте специални продукти с лилав пигмент, които ще неутрализират жълтите тонове и ще придадат красив хладен нюанс.

При всяко използване на преса или сешоар използвайте термозащитен спрей, който допълнително ще предпази цвета на косата от избледняване. Така ще предотвратите изсушаването на кичурите и ще постигнете красива прическа.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес