Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 подправки за засилване на метаболизма

18 юни 2024, 16:01 часа

Всеки добавя подправка към живота си по различен начин. Освен това методите могат да бъдат както полезни за тялото, така и направо вредни. Ние  определено сме за първите, което означава, че препоръчваме подправки, които не само могат да донесат пикантност на вашите рецептори, но и да подпомогнат тялото ви с полезните си свойства. 

Лют червен пипер

Лютият червен пипер ускорява метаболизма ви благодарение на капсаицина, който причинява усещане за парене в устата ви, когато ядете храна, овкусена с тази подправка. Капсаицинът повишава телесната температура, което повишава метаболизма с 5% за няколко часа след хранене. В допълнение, капсаицинът ускорява окисляването на мазнините в тялото с 16%, което позволява на тялото активно да изгаря мазнините. Лютият червен пипер може да се използва за подправяне на риба, а също така може да се смеси с какао за поръсване на домашни шоколадови бонбони. 

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

Джинджифил

Джинджифилът подобрява храносмилането и, ако е необходимо, помага да се справите с гаденето. Повишеният метаболизъм се причинява от съдържащото се в него вещество гингерол, свързано с капсаицина, което кара тялото да произвежда допълнителна топлина. Използвайте пресен джинджифил или джинджифил на прах за приготвяне на чай. Освен това настърган корен от джинджифил може да се добави към задушени зеленчуци или месо, а джинджифил на прах - към марината. 

Куркума

Куркумата е роднина на джинджифила и един от основните компоненти на индийската кухня. Куркуминът, съдържащ се в корена на това растение, който придава характерния жълт цвят на подправката, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Това вещество също така предотвратява развитието на сърдечни заболявания, рак, депресия и невродегенеративни заболявания, свързани с възрастта.

Въпреки че метаболитните ефекти на куркумата са изследвани само при животни, изследователите предполагат, че тя насърчава изгарянето на мазнини чрез намаляване на инсулиновата резистентност, важен фактор за наддаване на тегло. Куркумата върви добре със супи, ориз и задушени зеленчуци. 

6 подправки, които са по-полезни, отколкото си мислите

Канела

Канелата помага за нормализиране на кръвното налягане и намаляване на нивата на глюкозата, лошия холестерол и триглицеридните мазнини, които влияят на сърдечната функция. Тези свойства на канелата се свързват със способността й да повишава инсулиновата активност, като по този начин помага на тялото да абсорбира по-добре захарта и следователно предотвратява нейното превръщане в мазнини.

Освен за печене, канелата е добре да се добавя към ябълки и натурално кисело мляко. А ако подправите горещ шоколад със смес от канела и лют червен пипер, това ще бъде истински метаболитен коктейл за вашето тяло. 

Кимион

Последните проучвания показват, че ежедневната консумация на кимион от жени с наднормено тегло намалява лошия холестерол и повишава добрия холестерол, като помага за намаляване на теглото и индекса на телесна маса. Това свойство на кимиона се дължи на високото съдържание на фитостероли, които пречат на усвояването на холестерола. Кимионът се включва в смеси от подправки като чили, къри и лютеница. Подходяща е за почти всички ястия - топли зеленчуци, месо, риба и дори десерти. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес