5 ползи от черупките за яйца за градината

9305
5 ползи от черупките за яйца за градината
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Не е тайна, че яйцата са богати на протеини, минерали и витамини и са сред най-питателните храни. Средно по света човек консумира около 150-200 яйца на година. Това означава над 1 трилион яйца! Задавате ли си въпроса: “Какво се случва с всички тези черупки?”

Черупката от яйца съдържа около 96% кристали от калциев карбонат, които са свързани с протеини. Част от черупките се преработват и използват като тор или източник на калций в животинската храна. Но най-голямата част от черупките се изхвърлят в кофите за боклук. Ето какво може да направите с черупките, ако не ги изхвърляте?

ТОР
Яйчените черупки са много полезни за почвата. Те се разлагат много бързо, затова не е необходимо да ги смилате, просто ги изхвърлете на купчинка и ги обърнете надолу. Или може просто да добавите смлени черупки директно на дъното на дупките за засаждане през пролетта. През зимата поставете черупките върху мястото, което ще използвате за засаждане през пролетта. След като земята се затопли, може да ги заровите в почвата. Ако не ви харесва идеята черупките да стоят в земята през цялата зима, може да ги измиете и съхранявате, докато настъпи сезонът на засаждането. Тъй като калцият е вторично хранително вещество за растенията, за градината черупките са особено полезни, особено ако отглеждате домати и чушки, защото те често страдат от недостиг на калций.

ГОНЯТ ВРЕДИТЕЛИ
Ако в градината се срещат охлюви или плужеци, поръсете смлени на едро черупки край растенията. Така те ще спрат пътя на всяко мекотело и ще служат като преграда, която вредителите няма да могат да преминат.

ХРАНА ЗА ПТИЦИТЕ
Преди и след снасяне на яйца, птицата майка има нужда от много калций. Стерилизирайте черупките, като ги печете на около 120 градуса за около 10 минути, докато се изсушат и придобият кафяв цвят от вътрешната страна. После ги раздробете и ги поставете на открито в хранилка или дори директно на земята през пролетта и лятото. Може да смесите раздробените черупки със семена, червеи или всякаква друга храна за птици. Във всеки случай птиците ще са ви благодарни и с удоволствие ще изядат всякакви червеи, гъсеници, насекоми, които вредят на градината ви.

МИНИ САКСИИ ЗА СЕМЕНА ИЛИ РАЗСАД
Черупките от яйца се разграждат много бързо, когато попаднат в почвата. Затова може да ги ползвате за идеални саксии за семена. Когато отваряте яйцата, внимавайте да счупите само малко дупка в края на черупката. Изчистете вътрешността /използвайте гореща вода/ и направете малък дренажен отвор в дъното на празните черупки. Сложете ги в картонена кутия и напълнете черупката с влажна почва. Прибавете вашите семена. След като семената израснат от черупките-саксии, може да ги засадите в по-големи истински саксии или директно в градината. 

СЛУЖАТ ЗА ДЕКОРАЦИЯ
И накрая яйчените черупки могат да бъдат много красиви. Ако имате голямо семейство и консумирате много яйца, сварете черупките, за да ги стерилизирате. После ги натрошете и ги сложете в голяма стъклена кана за съхранение. След като натрупате достатъчно парченца от черупки, разпръснете ги между растенията. Черупките не само отблъскват вредителите и добавят калций в почвата, но белият им цвят допълнително “украсява” градината ви. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com