5 стъпки към ефективното разпределяне на времето

62403
5 стъпки към ефективното разпределяне на времето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Някога повечето хора са имали ясно определено работно време и конкретни задължения, с които да се справят през него. Но колкото повече се развива светът ни, толкова и ангажиментите нарастват, а работното време се превръща в разтегливо понятие. За това спомагат до голяма степен и технологиите, заради които хората днес отговарят на работни имейли в личното си време, но и често не свършват със задълженията си на работното място, защото са разсейвани от Facebook дискусии с приятели.

Проблемът идва от неспособността на мнозина да разпределят правилно времето си. Ако това се случва и с вас, най-напред трябва да осъзнаете разликата между астрономическото и реалното време. Един астрономически час съдържа 60 минути, едно денонощие – 24 часа. И скоростта на часовниковата стрелка никога не избързва, не се и забавя. Но това как реално чувствате и оползотворявате времето съвсем не е толкова лесно за определяне.

10 минути тичане на фитнес пътечката биха могли да ви се сторят като 3 часа, а 3 часа, прекарани в компанията на приятел – като 10 минути. Идеята тук е, че времето е разтегливо понятие. Но влияние му оказва не само приятността на извършваното действие, но и неговата стойност. За да оползотворявате по най-добрия начин часовете от своето денонощие, трябва да умеете да ги управлявате възможно най-ефективно. По този начин десетте минути ще ви се струват като три часа, защото ще успявате да свършите много повече и важни неща през тях.

А за целта:

1. Водете си график

Записвайте в подробен график всичките си мисли, разговори и действия през седмицата. Така по-лесно ще си давате сметка с колко точно време разполагате и колко ползотворно го употребявате. А това от своя страна ще ви помогне да прецизирате графика си все по-добре за всяка следваща седмица. Добра идея е и да си правите отделни подробни графици за всеки ден по отделно.

2. Бъдете точни

Преценявайте кое колко време би ви отнело и се придържайте към поставените си рамки. Не закъснявайте, но и не позволявайте някой или нещо да ви отнеме повече време, отколкото смятате за необходимо. Не толерирайте и чуждите закъснения, защото те са равносилни на реална кражба от вас – от вашето време.

3. Разпределяйте правилно

Създадоха най-точния часовник в света

Най-точния часовник в света са създали учените от Физико-техническия федерален институт в Германия. Информацията се появи на официални...

Предвиждайте поне 50% от времето си за най-важните неща, за тези от тях, от чиито резултати бихте извлекли най-голяма полза.Решете какви са целите ви и преценете как най-бързо бихте могли да ги осъществите. Отделяйте повече време на същественото, отколкото на разсейващото.

Повечето хора прекарват средно по 4 часа седмично в работни срещи, а 47% от тях ги определят като пълна загуба на време. 70% от служителите смятат оперативките за безполезни. По-добре отделете 10 минути за съществен разговор по телефона, отколкото 2 часа, за да стигнете до мястото на дадена среща, да обсъдите времето и подобни прозаични неща, да поговорите десетина минути по служебни въпроси и да се върнете на работното си място. Използвайте предимствата на съвременните технологии като виртуална среща, споделен файл, онлайн чат група.

4. Съсредоточете се

Затворете всички излишни уеб страници на екрана си. Изключете звуковите известия от социалните мрежи от телефона си. Ако не са необходими за работата ви, напълно изключете Facebook, Instagram и всичко подобно. Не се отзовавайте на всяко: „Имаш ли 2 минути...“ от приятел или дори от колега (ако наистина не е важно и спешно). Отложете дейностите, които не са спешни, съсредоточете се върху тези, чиито краен срок наближава. Не обръщайте голямо внимание на маловажното.

5. Бъдете в кондиция

Роботите ще оставят без работа половината човечество

Роботите могат да станат главна заплаха за благополучието на жителите на Индия и Китай – над 69% и 77% от гражданите на тези стра...

Няма как да употребявате времето си ефективно, ако вие самите не сте в състояние да бъдете ефективни. Затова:

- Не работете до краен предел и след него;

- Работете по време, когато се чувствате най-работоспособни – за някои това е 5:00 ч. сутринта, за други 11:00 ч., за трети – 17:00 ч. и т.н;

- Пийте достатъчно вода. Това е не само здравословно, но и помага за концентрацията;

- Спортувайте, защото физическата активност спомага за разтоварването от стреса, а и за оросяване на мозъка;

7 неща, заради които служителите напускат работа

Често причината служители да напускат дадено работно място не е конфликт или ниска заплата, а лошо ръководство. Според сайта Entreprene...

- Дишайте правилно, тоест дълбоко. Бързо ще почувствате релаксиращия ефект;

- Сменяйте мястото си за работа, ако така се концентрирате по-добре – офис, кафене, парк – възможностите са многобройни;

- Отделяйте време в графика си и за пълноценна почивка;

И запомнете – 20% от мислите, разговорите и действията ви спомагат за 80% от резултатите ви. Но това се случва само ако правилно сте преценили кои да са тези 20%, в които да вложите по-голямата част от усилията и вниманието си.

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com