5 съвета за по-здравословни пържени картофи

37956
5 съвета за по-здравословни пържени картофи
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаем, че трябва да избягваме пържените храни, защото са вредни за организма ни. Първо, могат да предизвикат язва и второ, могат да покачат теглото ни, без да се усетим.

Всички обичаме пържените картофки, но често ги избягваме, защото знаем колко са вредни. Има няколко съвета, с които можете да направите пържените си картофки по-здравословни и да не се притеснявате толкова, когато ги консумирате от време-на време.

Лесна пица с филии хляб, вместо тесто

Всички знаем, че не е хубаво да изхвърляме храна и е добре да хапваме всичко, което сме купили. Понякога ни се струва, че старият хляб ...

1. Пържете в силно нагорещено олио – едно от най-важните правила за пържените храни е винаги да ви пържите в силно загрято олио. Ако олиото е топло, но не и горещо, картофите ще попият много от мазнината, още преди да са започнали активно да се пържат. При нагорещеното олио този момент се изключва и те веднага започват да се пържат, поемайки много по-малко олио.

2. Винаги използвайте кухненска хартия – не забравяйте да сложите 2-3 пласта кухненска хартия в дъното на съда, в който вадите картофите. По този начин остатъчното олио ще попие добре в хартията и няма да остане по картофите ви. Това може да понижи количеството на прието олио с 20-25%.

3. Опитайте с кокосово масло – опитайте да пържите картофите с натурално кокосово масло. Трябва да знаете, че в магазините има кокосово масло без аромат и вкус на кокос, което е пригодено точно за готвене. То е много по-полезно и няма да ви навреди толкова, колкото олиото.

4. Никога не използвайте едно олио по два пъти – много домакини имат навика да използват едно и също олио, за да пържат два или три пъти подред в него. Винаги изхвърляйте олиото, в което сте пържили току-що, защото то е вредно, ако се използва отново. Не правите голяма икономия, просто вредите на здравето си.

Лесна рецепта за бухтички като на баба

Бабини бухтички – една вкусотия от едно време, с която всички сме отраснали. В повечето стари тефтери с рецепти дори липсва, защо...

5. Купете си уред за готвене на въздух – в момента уредите, в които храната се приготвя на гореща струя въздух, са много популярни. В тях не е нужно да използвате олио, а високата температура на горещия въздух може да направи картофките ви хрупкави и да приличат на пържени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com