5 съвета за създаване на комфорт в малък апартамент

2102
5 съвета за създаване на комфорт в малък апартамент
Снимка: iStock/Guliver

Балансът между функционалност и стил в малък апартамент понякога може да бъде труден за намиране. Известни архитекти дават съвети как да създадете комфорт на малка площ без да се налага да фалирате

1. Палитра

Тъмнината е враг на малкото пространство. Колкото по-малко светлина, толкова по-тясно и малко изглежда визуално помещението. Ето защо в малките жилища е важно да изберете правилната палитра и да обмислите осветлението. Най-добрият вариант биха били светли пастелни цветове и монохромно решение. Пространствата изглеждат хармонично там, където се спазва правилото на тоналността: подът е най-тъмен, стените са със средна наситеност, а таванът е най-светъл.

2. Ред

Визуалният шум работи и срещу малки пространства. Изобилието от интериорни щрихи прави малката площ претрупана. Като декор е по-добре да използвате функционални предмети: одеяла, възглавници, подови лампи, стенни картини или рамкирани снимки, споделят архитекти.

3 елемента на интериора ще направят хола ви по-луксозен

3. Мащаб

В малка стая пропорциите играят важна роля, малките предмети изглеждат най-добре. Трябва да се обърне внимание на размера на мебелите. Например, легло или гардероб с няколко сантиметра по-малък от стандартния ще изглежда по-добре и ще осигури необходимата функционалност.

4. Зониране

В малките студиа има риск от сливане на зони. Ясното зониране на стаята ще помогне да се избегне това. Разделянето на пространството може да се организира дори с помощта на една мебел. Това може да бъде стелаж или кухненски остров, използван като преграда между кухнята и хола. Кокетна маса и няколко стола ще ви помогнат да подчертаете зоната за хранене.

Дизайнерски препоръки за черно-бял интериор в апартамента

5. Универсалност

В малка стая не трябва да има произволни решения. Мебелите в такова пространство за предпочитане са многофункционални. Може да бъде разтегателен диван, легло с ниши за съхранение, сгъваеми маси и столове, нощни шкафчета и маси на колела.

Дори и най-малкият апартамент може да изглежда стилен и уютен, ако е правилно проектиран. По-добре е да се даде предпочитание на минималистични и функционални опции за подреждане с прост декор. Най-подходящи за малки жилища са три интериорни стила - скандинавски, джапанди и баухаус.

Важно е да не се претрупва пространството с предмети и мебели, за да има повече въздух и свободно пространство, което ще придаде повече комфорт и фееричност на помещението. Огледайте се и помислете без кои мебели и предмети можете през деня. Ако има нещо, което не се използва или се използва много рядко, по добре се отървете от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com