Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-те БУДИСКИ правила за щастлив и хармоничен живот

27 декември 2021, 13:35 часа

Будизмът е философия, чиито правила са ориентирани към човешкото щастие и пътя към намирането му. За да бъде човек щастлив, трябва да открие своя вътрешен мир, да бъде спокоен със себе си. Стотици хиляди хора изповядват будистката философия и следват правилата за благополучие и щастие. Ние ви предлагаме да се запознаете с 5 от тях сега.

Оставете очакванията – всеки човек носи нещо в живота ни, но не е ясно дали то е повече или по-малко добро. Затова се отървете от очакванията, така няма да бъдете разочаровани. Приемете хубавото като подарък, а лошото като урок и извлечете ползите от него. Не се оплаквайте, просто се учете. Във всяка негативна ситуация има и нещо положително, просто трябва да се научите да го откривате.

Давайте повече – не става дума единствено за материални неща. Давайте подкрепа, обич, съвети, уважение. Хората, които са уверени в себе си, дават без да търсят нещо в замяна. То само идва при тях заради безкористността, която проявяват. Отворете сърцето си към другите и давайте. Така ще бъдете още по-силни, с по-висока самооценка, а щедростта ви ще заразява околните и ще ги учи да бъдат по-добри към другите.

Оставете притесненията зад гърба си – не се тревожете за бъдещето, живейте сега. Обикновено притесненията ни са свързани с възможни сценарии, които могат да се случат, но често те са негативни. Това поражда тревожни мисли за нещо, което все още дори не се е случило и не се знае дали ще се случи. За да се отървете от тях, просто живейте сега – бъдете изцяло в настоящето. Извлечете всичко, което можете от сегашния момент и му се насладете.

Оставете арогантността – макар да е насочена към другите, тя вреди на нас. Усещането за превъзходство се свързва със самокритиката. Упреквате се за всяка малка грешка, която направите, защото вие просто трябва да бъдете по-добри от другите. Ако пък някой отправи критика към вас, това просто ви побърква. Не се приемайте толкова сериозно. Приемете, че е нормално да допускате грешки, да се учите от тях и да извървите своя собствен път спрямо възгледите си. Оставете се да бъдете мотивирани от похвалите и уважението на другите хора към вас, които сте заслужили.

Оставете омразата да си отиде – при омразата се смесват негативни емоции към негодувание, гняв, отрицание и други. Тя е силно чувство, което може да се превърне в начин, по който гледаме света. Със сигурност трябва да се отървете от нея, за да бъдете щастливи. Ако мразите някого, опитайте да се поставите на негово място и да разберете защо е постъпил така спрямо вас. Може би ще проявите съчувствие и ще замените омразата с друго усещане, което ще ви помогне да простите и да се избавите от негативното чувство.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес