5-те БУДИСКИ правила за щастлив и хармоничен живот

9569
5-те БУДИСКИ правила за щастлив и хармоничен живот
Снимка: 4144132 / Pixabay

Будизмът е философия, чиито правила са ориентирани към човешкото щастие и пътя към намирането му. За да бъде човек щастлив, трябва да открие своя вътрешен мир, да бъде спокоен със себе си. Стотици хиляди хора изповядват будистката философия и следват правилата за благополучие и щастие. Ние ви предлагаме да се запознаете с 5 от тях сега.

Оставете очакванията – всеки човек носи нещо в живота ни, но не е ясно дали то е повече или по-малко добро. Затова се отървете от очакванията, така няма да бъдете разочаровани. Приемете хубавото като подарък, а лошото като урок и извлечете ползите от него. Не се оплаквайте, просто се учете. Във всяка негативна ситуация има и нещо положително, просто трябва да се научите да го откривате.

Българите са будисти

Проучване се захвана с един феноменален български рефлекс - да се вярва в суеверията. Анкетата е установила например, че 75% от сънарод...

Давайте повече – не става дума единствено за материални неща. Давайте подкрепа, обич, съвети, уважение. Хората, които са уверени в себе си, дават без да търсят нещо в замяна. То само идва при тях заради безкористността, която проявяват. Отворете сърцето си към другите и давайте. Така ще бъдете още по-силни, с по-висока самооценка, а щедростта ви ще заразява околните и ще ги учи да бъдат по-добри към другите.

Оставете притесненията зад гърба си – не се тревожете за бъдещето, живейте сега. Обикновено притесненията ни са свързани с възможни сценарии, които могат да се случат, но често те са негативни. Това поражда тревожни мисли за нещо, което все още дори не се е случило и не се знае дали ще се случи. За да се отървете от тях, просто живейте сега – бъдете изцяло в настоящето. Извлечете всичко, което можете от сегашния момент и му се насладете.

Оставете арогантността – макар да е насочена към другите, тя вреди на нас. Усещането за превъзходство се свързва със самокритиката. Упреквате се за всяка малка грешка, която направите, защото вие просто трябва да бъдете по-добри от другите. Ако пък някой отправи критика към вас, това просто ви побърква. Не се приемайте толкова сериозно. Приемете, че е нормално да допускате грешки, да се учите от тях и да извървите своя собствен път спрямо възгледите си. Оставете се да бъдете мотивирани от похвалите и уважението на другите хора към вас, които сте заслужили.

Оставете омразата да си отиде – при омразата се смесват негативни емоции към негодувание, гняв, отрицание и други. Тя е силно чувство, което може да се превърне в начин, по който гледаме света. Със сигурност трябва да се отървете от нея, за да бъдете щастливи. Ако мразите някого, опитайте да се поставите на негово място и да разберете защо е постъпил така спрямо вас. Може би ще проявите съчувствие и ще замените омразата с друго усещане, което ще ви помогне да простите и да се избавите от негативното чувство.

Четирите принципа на духовността

Понякога в живота ни има периоди, които асоциираме с черни дупки. Ако нещата не вървят в желаната от вас посока, ако някой ви е наранил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com