5-те храни, които са едни от най-вредните у нас

4383
5-те храни, които са едни от най-вредните у нас
Снимка: iStock/Guliver

В сравнение с някои американски щати например в България вредната храна не е до такава степен на почит, но е факт, че ежедневно консумираме такива продукти. За някои от тях дори не подозираме колко може да бъдат вредни за организма ни. На пазара се появяват все по-апетитни пакетирани храни, които точно отговарят на ежедневието на съвременния зает човек. 

Забързаното ежедневие обаче по никакъв начин не бива да ни служи като оправдание, че не се храним здравословно. Можем поне да се постараем да избягваме едни от най-вредните храни, предлагащи се на българския пазар. Ако искате да разберете и кои се нареждат в топ 5, останете до края.

Тази полезна храна увеличава риска от множествена склероза

Кетчуп

Съдържанието на доматеното пюре в кетчупа в най-добрия случай е около 17%, а в някои случаи то дори не присъства в състава му. Бива заместено от оцветител, наречен Кармин, който дори е категоризиран като опасен за здравето ни. Много по-добър вариант е да залагате винаги на домашното пюре на баба вместо да купувате известни марки кетчуп, които се състоят главно от вода, захар, нишесте и лимонена/винена киселина.

Соленки

По принцип “залъгалките” за глада ни солети, различни соленки и подобни пръчици не съдържат кой знае колко вредни за здравето ни вещества, но пък процентът на готварска сол не е никак малък в тях. Всички знаем колко може да е вредна солта за нашето здраве, така че е по-добре да ги хапваме в минимални количества.

Майонеза

Освен че е доста калорична, повечето предлагащи се на пазара продукти нямат нищо общо с оригиналната френска рецепта. Съдържа големи количества слънчогледово олио, консерванти, нишестета и други вещества, които бързо се полепват по вътрешността ни.

Това са 7 – те най-полезни храни в света. Изненадващо, но ФАКТ!

Маргарин

Маргаринът е един от най-вредните и канцерогенни продукти, които можем да консумираме в ежедневието си. То съдържа хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Вместо това е по-добре да използваме домашно краве масло.

Кренвирши

Попадали сме на какви ли не видеа от какво точно се приготвят кренвиршите. Дори всички тези “слухове” да не са доказани факти, в евтините кренвирши почти няма месо - те са приготвени от различни вредни консерванти и оцветители, овкусите, сгъстители, соя, сланина, мазнина и млени органи. Месото в тези продукти много рядко достига дори до 20%. Залагайте на качеството в това отношение и избягвайте колбасите и кренвиршите, чиято цена например е по-ниска от 10 лева за килограм - само това може да събуди подозрение за качеството на продукта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно