5-те най-опасни вещи у дома, които трябва да се хвърлят

2791
5-те най-опасни вещи у дома, които трябва да се хвърлят
Снимка: iStock/Guliver

Цялостното ни здраве зависи от редица фактори и трябва да сме отговорни към всеки от тях, ако искаме да се чувстваме наистина добре. Освен от храната и физическата ни активност, здравето ни може да се повлияе и от домашната обстановка и най-вече - от заплахите, които може да крие нашият дом. За какво мислите че става въпрос? 

Представяме ви няколко вещи, присъстващи в голям процент от домовете, които представляват потенциална опасност за здравето на цялото семейство. Вижте кои са те в следващите редове.

Пластмасови кутии за храна

Тук не визираме всяка кутия за храна, която притежавате, а по-скоро става въпрос за твърде старите такива, използвани години наред. В днешно време се произвеждат все по-екологични варианти, но до 2011 година например пластмасовите кутии са изграждани от токсични съставки като бисфеноли и други вещества, влияещи като естрогени. Докосвайки се до храната ни, те може да окажат влияние върху здравето ни.

Никога не взимайте тези изхвърлени вещи! Това са най-опасните находки

Купувайте и използвайте кутии за храна, на чийто етикет има надписи като BPA free - показващи, че не съдържат бисфенол А. PC/7 пък посочват, че в състава има поликарбонат, като нашият съвет е такива вещи да се избягват максимално.

Ароматизатори

Фталатите са вещества, които откриваме в редица козметични продукти и аромати - парфюми, лакове за коса, ароматизатори, други стилизанти за коса, пяна, лак за нокти и т.н. Тези съставки обаче имат негативно влияние върху растежа при децата и репродуктивната система при възрастните. Много е важно бременните жени да избягват козметика с фталати, както и домашните ароматизатори, за да не навредят на бебето си особено ако е момче.

11 вещи, които не трябва да споделяме дори с най-близките си

Антибактериален сапун

И макар да мислим, че тези продукти са по-качествени от обикновените, то може да се окаже съвсем обратното. Активната съставка в тези сапуни е триклозанът, който можем да открием и в състава на много пасти за зъби, други козметични продукти, а дори и текстил и играчки. Това вещество може да повлияе негативно върху хормоните ни, да причини забавяне на развитието при децата, както и други болести или резистентност на бактериите към антибиотици.

Стара четка за зъби

Специалистите съветват четката за зъби да се подменя на всеки три месеца, за да почиства по-ефективно зъбите ни.

Гримове с изтекъл срок на годност

При гримовете срокът на годност не е упоменат, но обикновено това е от 3 до 12 месеца след отварянето им - може да се види на опаковката за всеки отделен продукт. Ако имате някой грим от много години и все още го ползвате - замислете се дали не си вредите. Особено при течните гримове като очна линия и спирала е много лесно да се пренесат микроби върху миглите, а това да нанесе поражения върху цялостното ни зрение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com