5-те подправки, с които ще ви избавят от неприятната ЖЕГА

6645
5-те подправки, с които ще ви избавят от неприятната ЖЕГА
Снимка: iStock

Лятото е чакано с нетърпение от всеки един от нас, но понякога трябва да внимаваме какво си пожелаваме, защото то идва с големите си жеги. През горещите дни процесът на потене е засилен, а както знаем по време на него се отделят течности от организма, които трябва да се компенсират с прием на много вода. С жегата можете да се справи с разхлаждащите уреди у дома и студени ястия. Ако те не помогнат, ви остава още един начин – чрез няколко подправки, които има охлаждащ ефект върху тялото. Ето какво трябва да знаете за тях.

Семена от кориандър – предотвратяват възпаленията благодарение на поддържането на добро храносмилане. Понижава температурата на тялото и има охлаждащ ефект. Семената от кориандър могат да помогне при треска. Имат антиоксидантно действие и съдържат диетични фибри, които подпомагат функционирането на черния дроб. Много полезна подправка, която трябва да бъде включена във вашето ежедневие.

Семена от копър – те са много полезни, защото съдържат витамин С и понижават възпаленията, които могат да се предизвикат от топлината. Копърът насърчава доброто храносмилане, помага при киселини в стомаха и предотвратява прегряването на сърцето. Може да изпиете чаша вода, в която семена от копър са били накиснати за една нощ или да хапнете малко от тях след хранене. Максимална ефективност ще има ако добавите към водата и малко лимон, в случай че изберете този вариант.

Семена от сминдух – помагат при стомашен дискомфорт и по-точно гадене. Също са полезни при мехур и кожни обриви, които могат да се причинят и от жегите. Намаляват температурата на тялото, което ги прави перфектна охлаждаща подправка. Прибавете малко семена към ястието си или ги сварете във вода. Оставете за нощта да изстинат, прецедете водата и я изпийте, вече охладена. Консумирайте тези семена при разстроен стомах или подуване на корема.

Кимион – често се използва в кухнята. Тази подправка съдейства за пречистването на организма. Подпомага лечението на киселините и газовете в стомаха. Може да подправите ястието си със смлян кимион или да изпиете напитка с малко от подправката. Ако храносмилането ви се е влошило, кимионът също ще се притече на помощ.

Амчур – това сладко-кисел прах, направен от сурово сушено манго. Подправката е по-малко позната, но има страхотен ефект върху организма. В състава си има куп антиоксиданти. Може да намали акнето, борейки се с топлинните му причинители. Оттам се намалява изпотяването на лицето и се премахва излишния себум. Амчурът може да се добави към плодове, студени напитки, лютеница или кисели краставички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com