5-те тайни за чисто и блестящо пране, които не знаете

22923
5-те тайни за чисто и блестящо пране, които не знаете
Снимка: iStock

Чистото пране е важно за всяко домакинство. Все пак идеята на изпирането е да бъдат премахнати всички мръсотии и бактерии, а не само дрехите да бъдат изплакнати. Както при всяко нещо, така и тук има няколко тайни трика, които не всеки знае, но всеки трябва да използва, за да се радва на качествено изпиране. Някои от най – известните хотели и къщи за гости споделят с нас тайната на чистото спално бельо и хавлии. Знаете, че там има висока посещаемост и отговорността за чистотата се пада изцяло на персонала, което означава, че грешки не бива да бъдат допускани. Вижте как се справят те и приложете тези начини и у дома си.

Първо, ще започнем с количеството пране, което се поставя в пералните машини. Не използвайте максимума, който е зададен като параметри на пералнята. Нека има място между дрехите, за да може перилните препарати да проникнат навсякъде и да премахнат всички замърсявания.

Второто, което е важно, са градусите на зададената програма. Разбира се, има някои материи, които изискват ниски градуси, но, като изключим специфичните изисквания, хубаво е градусите да не слизат под 40 и да не надвишават 60. При ниски градуси има възможност петната и замърсяванията да не изчезнат, както се очаквали, а високите може да съсипят дрехите или обувките.

Ако искате да запазите свежите цветове на една дреха, може да използвате оцет вместо омекотител. Да, няма да са толкова ароматни, както когато се използва препарат, но със сигурност ще изглеждат все едно сега сте ги купили. Идеално е при дрехи с ярки цветове. Освен това премахва петната, които остават от препаратите.

Другата тайна е свързана със сушенето след пране. За предпочитане е това да се случва на открито или проветриво място. Избягвайте да сушите с печки или сешоари. Когато са опънати на простор, дрехите не се мачкат, а напротив, изглеждат все едно сте ги минавали с ютия. Вярно е, че сушилнята спестява много време и може да облечем дрехата веднага, но материите излизат намачкани, а и самата обработка може понякога да ги повреди.

И накрая, но не и последна по важност, е дезинфекцията на самата перална машина. Това е от изключително значение, тъй като, ако пералнята е замърсена, то какво да очакваме за дрехите си? Възможно е след пране, дрехите да предизвикат кожни обриви и други, особено при хора с чувствителна кожа. Може да пробвате веднъж годишно да дезинфекцирате с оцет. Налейте достатъчно количество и пуснете празна пералня на максимум градуси. Хубаво е да го правите, защото всяко нещо, което е за наше улеснение, изисква и своята поддръжка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com