5 здравословни навика, които ни осигуряват по-дълъг живот

1984
5 здравословни навика, които ни осигуряват по-дълъг живот
Снимка: iStock

С напредването на възрастта правим всичко възможно да останем в добра физическа форма възможно най-дълго. Въпреки че невинаги е възможно да се държи абсолютно всичко под контрол, едно просто нещо за дълголетието е лесно да се направи – да се коригира ежедневното меню. Според скорошен научен преглед, публикуван в списание Cell, храненето играе ключова роля за дълголетието.

Учените са установили, че менюто на столетниците се различава от това на повечето хора, като помага за избягване на хронични заболявания и поддържане на здравето в напреднала възраст. Изследователите идентифицират пет основни хранителни навика.

10 здравословни навика, които да вмъкнете в сутрешната си рутина

Какво можем да направим, за да се чувстваме по-добре сутрин? В тази статия споделяме с вас няколко здравословни и лесни навика, които д...

Яжте повече нерафинирани въглехидрати

В мета-анализ на здравни данни от няколко групи от 432 179 участници е установено, че рискът от смъртност се увеличава значително както при нисък прием на въглехидрати, така и при висок. В същото време, балансираната диета със средна до висока консумация на нерафинирани въглехидрати се свързва с поддържане на здравословно тегло и повишена продължителност на живота.

Нерафинираните въглехидрати се намират в храни, които са преминали минимална обработка по време на производството, поради което запазват по-голямата част от фибрите, витамините и минералите. Пълнозърнестите храни са добър източник на нерафинирани въглехидрати.

Яжте повече растителни протеини

Рискът от смъртност е с около 18% по-висок, когато тялото получава протеини или мазнини главно от животински продукти. Учените обаче твърдят, че менюто за дълголетници включва консумацията на достатъчни количества протеин на растителна основа.

Наистина ли е толкова вредно храненето преди сън?

Повечето хора имат навика да хапват вечерно време преди лягане. Това е вреден навик, който затруднява храносмилателната система, както ...

Консумирайте растителни мазнини

Боб, ядки, семена от чиа и ленени семена се считат за добри източници на енергия. Преминаването от типична западна диета с високо съдържание на преработени храни, червено месо и захар към диета, богата на бобови растения, пълнозърнести храни и ядки, води до по-дълъг живот.

Яжте в рамките на 11-12 часа

Проучвания при доброволци със затлъстяване, метаболитен синдром или диабет тип 2 показват ползата от диета, при която храната се консумира в рамките на 8-10 часа. следобед. По-дългите дневни периоди на гладуване, които включват пропускане на закуска, са свързани с повишена смъртност, особено поради сърдечно-съдови заболявания. Експертите препоръчват да се яде в рамките на 11-12 часов прозорец, за да се избегнат допълнителни здравословни проблеми.

Ползите от гладуването

Колко време след хранене е добре да се пие вода

Има много храни, при които не е препоръчително да пием вода. Правейки това, можем да се разболеем. Или може да се наложи да се сблъскам...

Според изследователите, менюто трябва да включва разумно гладуване, което е особено полезно за хората над 65 години. В идеалния случай тази диета включва 12-13 часа дневна почивка в храненето, което е доказано в много проучвания като безопасно, изпълнимо и ефективно. С други думи, ако човек закусва в 8:00 часа сутринта, оптималният прозорец за хранене би бил 8:00-20:00. След 20:00 часа и до следващата сутрин се препоръчва да се въздържате от хранене.

Отдавна не е тайна, че хранителната култура на всеки човек оказва влияние върху неговото здраве и продължителност на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...