Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 безсимптонно протичащи болести, които могат да бъдат ФАТАЛНИ

22 декември 2021, 14:00 часа

Наричаме някои от заболяванията "тихи убийци", тъй като те могат да протичат безсимптомно, да не предполагаме за тях и те изведнъж да влошат рязко състоянието ни и дори да доведат до смърт. Вижте кои са тези болести, как можем да следим за тях и възможно ли е да ги контролираме и следим? Разберете в следващите редове.

Високо кръвно налягане

Хипертонията, ако не се вземат нужните мерки, може да доведе и до други рискови състояния. Тази болест спада към тихите убийци, въпреки че има над милиард възрастни, които в момента страдат от високо кръвно. Наричаме я тиха обаче, защото дълго време може да не индикираме симптомите й.
Хипертонията е свързана с работата на сърцето и кръвносните съдове, ако неглижираме състоянието си, можем да увеличим риска от появата на инфаркт, инсулт и др. опасни за живота състояния. 

Ако страдате от високо кръвно, променете диетата си към по-здравословна такава, приемайте по-голямо количество вещества и минерали като калий, протеини и фибри. Освен това, опитайте се да не хапвате почти никаква сол. Забравете за цигарите и алкохола и се обърнете към спорта и полезната храна.

Исхемична болест на сърцето

Болестта не можем да диагностицираме още в началото. Тя се характеризира със стесняване на коронарните артерии и се намалява количеството кислород и кръв, което достига до сърцето. Това е предпоставка за появата на инфаркт или стенокардия. И тук съветът ни е по-здравословен начин на живот.

Диабет 

Диабетът е познато заболяване на всички ни, но тип 2 може да протече и без симптоматика в ранен етап. Ако усетите, че започвяте да ходите до тоалетна по-често, отслабвате рязко и без да сте целяли, уморявате се лесно – то това може да са част от индикациите за диабет тип 2.
Ако болестта вече е в напреднал етап са възможни увреждания на зрението, бъбреците или сърцето.

Остеопороза

Още едно заболяване, което не можем да усетим в ранен етап. През това време костните тъкани изтъняват, което може да причини по-чести наранявания и по-малка издръжливост на натоварване.

Сънна апнея

Сънната апнея представлява нарушаване на съня, при което въздухът ни може да спре за период до 10 сек. Тя е опасна, защото по този начин при заболелите могат да се появят инсулт или внезапна смърт.

Мастно чернодробно заболяване

То може да е породено от прекомерената консумация на алкохол или от причини, нямащи общо с алкохола. Обаче не може да се установи наличието му без да се направят нужните изследвания. Не се ли открие в ранен етап, може да е рисково за отключването на цироза или раково заболяване.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес