6 грешки при готвене, които могат да превърнат здравословната храна във вредна

16769
6 грешки при готвене, които могат да превърнат здравословната храна във вредна
Снимка: Pixabay

Ето готварските навици, които трябва да промените, преди да навредите на себе си и на семейството.

1. Готвене с грешни мазнини

Гответе със зехтин, но само определени храни. Кравето масло се завръща - но дали е по-добро? Има и кокосово масло - всъщност има много причини да не готвите с кокосово масло. И така, кои са най-здравословните мазнини за готвене?

Маслата имат различни точки на димене - това са градусите, при които те започват да изгарят - и след като започнат да пушат, мазнините се разграждат и могат да отделят вредни свободни радикали във въздуха. Маслата с високи точки на димене са масло от авокадо (рафинирано), бадемово масло, масло от рапица,  от гроздови семки, от фъстъци, от шафран, от сусам и слънчогледово масло.

Елементарни, но ефективни трикове да готвим по-лесно и удобно

Домакинската работа никак не е лека и ако има начин тя да се извършва по-бързо, всеки ще се придържа към практичните правила. Домакини ...

2. Прегряване на здравословните масла

Маслата с ниски точки на димене са по-добри за салати или овкусяване на готови храни. Някои масла, като зехтин и кокосово масло, съдържат хранителни съединения, които могат да бъдат унищожени при нагряване до температури над техните точки на димене.

3. Пържене на храната

Може да има чудесен вкус, но честата консумация на пържени храни може да бъде смъртоносно. Актът на пържене превръща иначе здравословните храни, като зеленчуци и нетлъсто месо, в нездравословни, натоварени с мазнини лакомства. Освен това, консумацията на пържени храни е свързана с безброй здравословни проблеми, като сърдечни заболявания и диабет. Ако обичате пържена храна, купете фритюрник, работещ без масло. Това устройство не изисква никакво масло за приготвяне на вашата храна, така че все още можете да се наслаждавате на любимите си храни без всички транс-мазнини, които са вредни на здравето.

4. Овъгляване на месото ви

Гответе с децата си - ПОЛЕЗНО Е! 10 причини защо

Като родител, забавляването на най-малките може да бъде леко обезсърчително и понякога изисква много въображение! През последната годин...

Докато суровото или недостатъчно изпеченото месо може да представлява опасност за здравето, то същото важи и за препеченото или овъглено месо. Готвенето на месо над 150 градуса, при готвене на скара или пържене на тиган, може да образува съединения, които могат да бъдат вредни за човешката ДНК. Избягвайте да готвите храни продължително време върху открит пламък или гореща метална повърхност, обръщайте често месото по време на готвене,

5. Използване на грешни съдове за готвене

Незалепващите съдове за готвене са един от най-големите виновници за токсичността на храната. Тефлонът, който е практически навсякъде, съдържа изкуствен химикал, наречен перфлуороктанова киселина. Някои проучвания са открили връзки между експозицията на тази киселина и развитието на рака, репродукцията и чернодробната дисфункция. Препоръчват се по-здравословни алтернативи като чугун, стъкло, керамика и неръждаема стомана.

6. Съхраняване на остатъците в пластмасови кутии

Трябва да бъдете внимателни при избора на съдове за готвене и съхранение на храната. Някои популярни кутии за съхранение на пазара съдържат бисфенол-А (BPA), който веднъж погълнат, имитира естроген в нашите тела. Високите нива на естроген водят до наддаване на тегло, нередовни менструални цикли, главоболие и по-висок риск от някои видове рак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко време трябва, за да втаса козунака?
Колко време трябва, за да втаса козунака?

Тестото за козунаци обикновено втасва три пъти и се меси дълго, внимателно и съсредоточено. Оставете тестото на топло място за 1,5-2 часа да втасва. Температура...