6 навика, с които съсипваме хавлиените кърпи

13499
6 навика, с които съсипваме хавлиените кърпи
Снимка: iStock/Guliver

Пухкавите кърпи абсорбират добре водата и са приятни на допир. С течение на времето обаче влакната се слепват и тъканите стават груби. Как трябва да изглеждат кърпите за пране и какво да направите, за да се наслаждавате на мека обвивка след баня дълго време? Или може би обратния въпрос - какви грешки допускаме при прането и съхранението на любимите ни хавлиени кърпи? Нека да видим.

1. Използвате твърде много прах за пране

При пране на кърпи не прекалявайте с количеството перилен препарат. Излишният прах се забива във влакната, което ефективно прави тъканта мека. Еднакво внимателно трябва да дозирате течностите за пране и геловете - въпреки че се разтварят по-добре от праха, излишъкът им също вреди на кърпите.

Ако правите ТОВА, хавлиените кърпи ще изглеждат измачкани и овехтели

Хавлиените кърпи са покупка, която използваме дълго време и ежедневно, затова е добре да инвестираме в качеството на продукта, за да ос...

2. Пълните пералната

Това важи за всички видове пране - барабанът на пералната машина не трябва да се препълва. Ако кърпите са прекалено стегнати, те няма да се изперат добре, а влакната ще имат остатъци от прах или течност, тъй като препаратът няма да може да се изплакне добре. Най-добре е да напълните две трети или дори половината от барабана с кърпи. Трябва също да помните да не ги перете заедно с дрехи, спално бельо или други тъкани.

3. Не ги перете на правилната температура

За да запазите кърпите си като нови за дълго време, трябва да ги перете при правилната температура. Ако тя е твърде ниска, това няма да им се отрази добре, а ако е твърде висока, качеството им ще се влоши и ще загубят своята мекота. Изпирането на кърпите обаче не е всичко, важно е и да ги изсушите правилно. Преди да ги закачите, трябва внимателно да ги изтръскате и да ги закачите, за да разтегнете влакната им и тъканта да може да диша свободно.

4. Ежедневна употреба

5 най-често срещани грешки, които допускаме, когато се грижим за чистотата на нашите кърпи

В нашия зает свят все по-трудно намираме време за всичко. Също и за почистване, което често третираме като най-малко приятното задължен...

Трябва да се грижите за кърпите всеки ден. След всяка употреба ги закачете, за да могат да изсъхнат без проблеми. Трябва също да ги миете достатъчно често – епидермисът, останал във влакната, насърчава растежа на бактериите, а кърпата, използвана твърде дълго, започва да мирише неприятно.

5. Вместо препарат за изплакване

Противно на външния вид, омекотителите, особено техният излишък, могат да имат отрицателен ефект върху структурата на кърпите. Течността се утаява върху влакната, намалявайки абсорбируемостта на тъканта и затруднявайки изсъхването. По този начин кърпите губят пухкавостта си и стават не особено приятни на допир. Затова си струва да замените течността с нещо по-естествено. Изсипете чаша оцет в чекмеджето за прах и вместо това поставете половин чаша сода за хляб в чекмеджето за препарат за изплакване. Оцетът ще омекоти влакната и ще ги изплакне от утайката, оставена от препарата за изплакване. Содата за хляб ще направи кърпите отново меки. Струва си да повтаряте тази процедура на всяко трето изпиране.

6. Природата винаги е актуална

Нашите баби също са имали начин да правят меки тъкани. По техния пример можем да прострем изпраните кърпи навън, когато температурата е ниска. Вярно е, че изсъхването на замразените тъкани отнема много повече време, но след изсушаване кърпите ще бъдат по-меки и пухкави. Ако имате неотопляем таван, той би бил идеалното място за такова сушене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com