6 признака на токсични приятели, с които трябва да се сбогувате

2707
6 признака на токсични приятели, с които трябва да се сбогувате
Снимка: iStock/Guliver

Истинските приятели могат да ви станат по-близки от семейството: винаги можете да разчитате на тях, те ви разбират перфектно. Ако обаче смятате, че взаимодействието с определени хора често ви носи негативни емоции, може да имате токсични приятели. Способността да разпознавате такива хора е много важна: това ще ви помогне да запазите нервите си и да прекратите токсичните приятелства навреме.

Какви са признаците, че вашите приятели са токсични?

Не усещате приятелска подкрепа от тяхна страна

Токсичните приятели най-често говорят само за себе си, без да се интересуват от вашите дела. Когато се чувстват зле, те очакват помощ от вас, но когато се чувствате зле, те не бързат да ви помогнат. Техните проблеми винаги са по-важни от вашите. Ако чувствате, че давате повече, отколкото получавате, най-добре е да прекратите връзката.

В нормалното приятелство приятелите се подкрепят еднакво. Никой не дърпа одеялото върху себе си. Истинският приятел винаги ще ви изслуша и ще се опита да помогне.

7 типа приятели, които трябва да имате в живота си

Те не могат да приемат вашия отказ

Случва се, колкото и да ни се иска, не можем да помогнем на приятелите си, защото просто нямаме такава възможност. Ако човек се обиди, когато откажете да изпълните определена молба и ви обвини, че сте егоист, това може да означава, че той общува с вас само за лична изгода. Добрите приятели са съпричастни към подобни ситуации и не изискват жертви от вас.

Те не се радват на вашите постижения

Най-добрата част от приятелството е да празнуваме заедно успехи и радостни събития. Токсичните приятели обаче мислят различно: за тях приятелството винаги е съревнование. Вашият успех не ги прави щастливи, а само ги дразни. Те завиждат на вашите постижения и понякога дори не се опитват да го скрият.

Добрият приятел е някой, който винаги се радва на успеха ви. Токсичните приятели обикновено ви завиждат за късмета ви и не могат да споделят радостта ви с вас.

Чувствате се изтощени след разговор с тях

Приятелството не трябва да бъде емоционално влакче. Ако настроенията на вашите приятели могат да се променят драстично през деня и тези промени се отразяват негативно на вас, струва си да помислите дали изобщо имате нужда от такова приятелство.

Истинските приятели обикновено се опитват да се развеселят един друг, комуникацията им се основава на взаимна подкрепа. Ако комуникацията с определен човек ви изтощава, това най-вероятно е токсичен приятел.

Защо имаме нужда от приятели?

Те не зачитат вашите граници

Вероятно има ситуации, в които не искате да правите нещо: да отидете на страшен филм, да пиете алкохол на парти или да разкажете подробности от личния си живот. Добрият приятел никога няма да ви притиска и ще уважава границите, които сте поставили. Токсичен приятел, напротив, се опитва да ви принуди да се откажете от принципите си и да посрещнете неговите желания. Опитайте се да разпознаете това поведение навреме, за да не станете жертва на манипулация.

Чувствате, че не може да им се вярва

Токсичните приятели може да ви предадат за собствена изгода. Такива хора възприемат приятелските отношения като конкуренция, така че без угризения на съвестта могат да ви обсъждат зад гърба ви и дори да разказват на непознати за личния ви живот.

Истинските приятели пазят нашите тайни и са верни на ролята си на наши доверени лица. Токсичните приятели се държат по различен начин и резултатът е чувство на предателство. Ако смятате, че някой разпространява слухове за вас, това е причина да прегледате списъка си с приятели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com