6 съвета за начинаещите в спорта и тренировките

1680
6 съвета за начинаещите в спорта и тренировките
Снимка: iStock

Нека позная – едно от новогодишните ви обещания беше да тренирате – за здраве, за стройна фигура и стегнато тяло, за повече усмивки, за да се чувствате по-щастливи. Вероятно вече пробвахте да тренирате и установихте, че това не е за вас? Грешите. С правилните съвети ще съумеете да обикнете спорта, да тренирате с удоволствие и да изваете красива фигура и здраво тяло. Тези съвети ще ви помогнат.

1.       Не се сравнявайте с другите и не очаквайте светкавични постижения и резултати

Никога не правете ЕДНА и съща тренировка всекидневно

Може би тренирате все така усилено, но напоследък не виждате желаните резултати. Не усещате, че тялото извършва активност и не виждате ...

Едва ли очаквате да постигнете чудеса още с първите тренировки, но няма да постигнете успех и с целогодишни тренировки, ако си поставяте грешни цели. Сравнявайки се с културист, трениращ от 20 години, вероятно никога няма да съумеете да се мотивирате да продължите да тренирате. Сравнявайте се само със себе си – по-добре ли се чувствате от вчера, по-добре ли изглеждате от миналия месец? Това е важното. Забравете за хората около вас, да, трудно е, когато тренирате в една зала, но е важно да не се сравнявате, за да не се демотивирате. Поставяйте си и постижими цели. Нереалистично е, ако сте на 50 и за първи път се докосвате до йогата да искате да постигнете шпагат и невероятна пластичност. Правете нещата така, че да ви доставят удоволствие, а не болка и тъга, че не ги постигате. Нереалистично е и да развиете фигурата на културист на 60 години. Поставете си реални цели – да сте по-здрави, по-стегнати, по-стройни. А каквото повече успеете да постигнете от това, то е бонус.

2.       Изберете си удобен и красив екип

Каквото и да тренирате, изберете качествен екип от доказал се производител. Екипът е важен за тренировката, осигурява удобство, безопасност, попива потта и ви прави красиви. Ако тренирате със скъсания домашен клин или с бледо копие на маратонки, които са твърди и неудобни, нито ще постигнете резултат, нито ще подобрите здравето си. Най-много да развиете гъбична инфекция или екзема от съчетанието пот и некачествени материи, а е възможно и трайно да увредите ходилата си. Всеки спорт изисква своята екипировка, потърсете подходящата за вашето занимание и инвестирайте в нея.

3.       Не тренирайте сами

Ако тренирате сами, може да ви стане скучно или скоро да се демотивирате и откажете. Намерете приятели, с които да се впуснете в това приключение – промяната ви. Заедно е по-весело, по-лесно и няма да се чувствате неловко – все пак и те тренират за първи път.

ТЕЗИ твърдения за мускулите са само МИТ. Каква е истината?

Тренировките и добрият външен вид са важна част от ежедневието на всеки хора. Ако фитнесът е ваша страст, но избягвате тренировките с т...

4.       Внимавайте с менюто

В идеалния случай, ако искате да отслабнете, ще имате меню, съставено специално за вас. Ако това не е опция, то поне се информирайте от инструктора си кога и какво да ядете преди и след тренировка. Това е от ключово значение за ефективността на тренировката и постигането на резултати.

5.       Пийте много вода

Хидратацията е ключова в спорта, вземете вода със себе си и останете хидратирани. Дехидратацията ще доведе до спад в производителността, а тежката дехидратация може да бъде много опасна.

6.       Загрявайте преди тренировка

5 мързеливи, но ефективни упражнения, които може да правите дори в леглото

Ако сте от хората, които спортът и гимнастиката не са ежедневие, то вече нямате време за оправдания. Има няколко упражнения, които може...

Загрявката не е безсмислена загуба на време. Тя подготвя мускулите за натоварването, предпазва ви от контузии и травми, намалява риска от мускулна треска. Важно е да я извършвате правилно, а не да я претупвате. Преди всяка сесия се уверете, че сте загрели добре и сте мобилизирате зоните, които ще използвате по време на тренировката. Неправилното загряване може да увеличи риска от нараняване. Ако не знаете комплекс за загряване или не сте сигурни, че го изпълнявате правилно, консултирайте се с инструктора си.

Приятно да ви е!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com