6 съвета за понижаване на кръвната захар

1666
6 съвета за понижаване на кръвната захар
Снимка: iStock

Управлението на нивата на кръвната захар е от решаващо значение за цялостното здраве, особено за хората с диабет или тези, които са изложени на риск от развитие на това състояние. Ето шест практични съвета, които помагат за понижаване на нивата на кръвната захар и за по-добър контрол на глюкозата:

6 съвета за понижаване на кръвната захар

Балансирана диета

Един от основните стълбове на управлението на кръвната захар е поддържането на балансирана диета. Съсредоточете се върху консумацията на разнообразни храни с висока хранителна стойност, включително пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, нетлъсти протеини и здравословни мазнини. Избягвайте прекомерния прием на рафинирани въглехидрати и захари, тъй като те могат да предизвикат бързи скокове в нивата на кръвната захар. Избирайте сложни въглехидрати, които освобождават глюкозата по-постепенно, като помагат да се поддържат стабилни нива на кръвната захар.

Контрол на порциите

Контролирането на размера на порциите е от съществено значение за регулирането на кръвната захар. Преяждането, дори със здравословни храни, може да доведе до повишаване на нивата на глюкозата. Използвайте по-малки чинии, за да стимулирате по-малките порции, и обръщайте внимание на сигналите за глад и ситост. Чрез умерените размери на порциите можете да предотвратите прекомерния прием на калории и да управлявате по-добре нивата на кръвната захар през деня.

Ако имате висока кръвна захар – това са първите 2 симптома

Редовна физическа активност

Редовната физическа активност е мощно средство за понижаване и поддържане на нивата на кръвната захар. Упражненията помагат на мускулите да използват глюкозата за енергия, което намалява концентрацията на кръвната захар. Стремете се към поне 150 минути аеробни упражнения с умерена интензивност седмично, като бързо ходене или каране на колело. Упражненията за силова подготовка също могат да подобрят инсулиновата чувствителност, допринасяйки за по-добър контрол на кръвната захар.

Хидратация

Поддържането на добра хидратация е от съществено значение за цялостното здраве и също може да играе роля в управлението на нивата на кръвната захар. Водата помага за изхвърлянето на излишната захар от кръвта чрез урината. Освен това правилната хидратация подпомага оптималната функция на бъбреците, което е от решаващо значение за хората с диабет. Стремете се да пиете много вода през деня и ограничете приема на сладки напитки, които могат да допринесат за повишаване на кръвната захар.

Редовно наблюдение

Редовното проследяване на нивата на кръвната захар дава ценна информация за това как изборът на начин на живот влияе върху нивата на глюкозата. Хората с диабет трябва да следват препоръките на своя доставчик на здравни услуги за наблюдение и водене на документация. Тази информация може да помогне за идентифициране на закономерности, за оценка на ефективността на промените в храненето и начина на живот и за коригиране на лекарствата или дозите инсулин, ако е необходимо.

Кръвна захар на гладно - каква е нормата

Адекватен сън

Качественият сън е свързан с различни аспекти на здравето, включително с регулирането на кръвната захар. Липсата на сън може да повлияе на инсулиновата чувствителност и да доведе до по-високи нива на кръвната захар. Стремете се към 7-9 часа непрекъснат сън на нощ. Установяването на последователен режим на сън и създаването на комфортна среда за сън може да допринесе за по-добро качество на съня и по-добър контрол на кръвната захар.

Включването на тези съвети в ежедневната рутина може да допринесе за по-добро управление на кръвната захар. Въпреки това е изключително важно хората да се консултират със здравни специалисти, за да създадат персонализиран план, съобразен с техните специфични здравни нужди и състояния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли, че можете да ядете листата на тиквата? Ето как и защо

Много мъдра притча за времето и любовта

"Хвърчащите хора"

Любовен съвет за всяка зодия за 22 май 2024

Таро хороскоп за 22 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли, че можете да ядете листата на тиквата? Ето как и защо
Знаете ли, че можете да ядете листата на тиквата? Ето как и защо

Известна със своя ярко оранжев цвят и сладък земен вкус, тиквата е едно от най-обичаните есенни изкушения. Но есента е далеч и ние съвсем не сме готови...