6 трика, с които ще предпазите дрехите си при пране

12886
6 трика, с които ще предпазите дрехите си при пране
Снимка: iStock/ Guliver

Сигурно се чудите как биха могли да се увредят дрехите при пране – та нали целта му е да ги направи чисти, приятно ухаещи, да бъдат като нови. Истината е, че можете да ги увредите по доста начини, но можете и да предпазите. Предлагаме ви 6 трика, с които ще предпазите дрехите си при пране.

1. Температура на пране на тъмни дрехи – при пускане на цветна пералня, има по-светли и по-тъмни дрехи. Ако перете на по-високи градуси, шансът тъмните цветове да пуснат и да оцветят светлина е много голям. За да предотвратите това, най-добре намалете градусите до средна или ниска температура. Така ще имате чисти дрехи, които ще са запазили собствените си цветове.

2. Температура на сушене на бельото – вероятно перете всички дрехи заедно, в това число и бельото. Това обаче е грешен подход. Важно е да перете бельото на по-ниски градуси, защото иначе се захабява, особено ако след пералнята, го подложите и на сушене в сушилня.

3. Честота на пране на дънките – любимите дънки, които носите всеки ден и в пералнята има поне по един чифт всеки път. Знайте, че ако ги перете твърде често, те ще изтънеят и ще се скъсат. Хубаво е дънките да се перат веднъж седмично, за да удължите живота им и за да ги носите спокойно по-дълго време.

4. Обръщане на дрехите – знаете ли, че е препоръчително да перете и сушите дрехите наобратно, за да запазите цветовете, а и материите им по-дълго време. Ако го разбирате сега, помислете как сте оставили дрехите в пералнята и ако не са по този начин, ги обърнете.

5. Петна – има петна, които изчезват без специални препарати, ако обаче се изперат веднага след като се изцапате. Не очаквайте петното да изчезне, ако сте го държали върху дрехата с дни без никаква обработка. Старите петна не се перат. Мръсотията трябва да е прясна и току що нанесена, за да може да падне и да се изчисти напълно.

6. Четене на етикета – етикетите по дрехите не са сложени случайно, те дават ценна информация, която обаче често пропускате да прочетете. От етикета може да разберете на колко градуса се пере дадена дреха, дали може да се пуска в сушилня, дали може да се глади и т.н. Това е важно, за да удължите живота на любимата си блуза, рокля или нещо друго. Четете етикета и изпълнявайте препоръките, защото само така полагате адекватни грижи за дрехите си и ще можете да им се радвате още дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com