6 здравословни храни, с които не бива да прекалявате

954
6 здравословни храни, с които не бива да прекалявате
Снимка: iStock

Мислите ли, че яденето на здравословни храни като авокадо, киноа, банани и семена от чиа ще ви помогне да отслабнете? Това е вярно, стига да не ядете твърде много от тях. Прекаляването с количеството здравословни продукти може да бъде контрапродуктивно – ще напълнеете и ще навредите на здравето си. По-долу ще намерите списък с 6 здравословни храни, които ядете твърде много.

Авокадо

Авокадото е чудесно за сърцето, храносмилането и външния вид на кожата и косата. Трябва обаче да запомните, че е богато на мазнини - това са здравословни мазнини, но все пак осигуряват калории. Един плод съдържа 322 калории и 29 грама мазнини. Ето защо трябва да внимавате колко авокадо ядете. Можете да добавите 1/3 от плода към храната си, но това е всичко, от което се нуждаете, за да се възползвате напълно от неговите полезни за здравето свойства.

10 съвета за здравословно хранене

Кокосови стърготини

Обичате ли да добавяте кокосови стърготини към овесените ядки, да приготвяте коктейл от кокосово мляко и да използвате кокосово масло за пържене? Този плод е чудесен източник на фибри, витамини, минерали и здравословни мазнини, но може лесно да се прекали с него. Опитайте се да не превишавате дозата от 2 чаени лъжички олио и 2 чаени лъжички чипс в една порция храна и със сигурност няма да напълнеете.

Банани

Обичаме да ядем банани, защото са много достъпни, сравнително евтини и пълни с ценни хранителни вещества. Това обаче са плодове, с които не бива да прекалявате и да ядете само по няколко парчета седмично. Твърде много банани в диетата могат да доведат до хиперкалиемия, което е излишък на калий в тялото. Дори и да ги харесвате много, не прекалявайте с количеството им, защото диетата ви ще бъде еднообразна. Заменете ги с други плодове, за да направите ястията си разнообразни и богати на различни витамини и минерали.

Какво е здравословно хранене и защо по-често трябва да избираме здравословни храни?

Семена от чиа

Семената от чиа са абсолютен хит в здравословното хранене. Не трябва да се отказваме от тях, защото те са източник на Омега-3 киселини, протеини, фибри и антиоксиданти. Тенденцията на чиа не трябва да оправдава добавянето на ценни семена към всяко хранене. Всичко, което трябва да направите, е да добавите една чаена лъжичка към кисело мляко, смути или салата. Твърде много от тези семена може да причини храносмилателни затруднения.

Киноа

Киноата превзе чиниите ни главно поради високото съдържание на фибри и протеини. Киноата е чудесен продукт за отслабващи хора и за всички, които предпочитат здравословна, непреработена кухня. Неговата популярност означава, че ние не обръщаме внимание на количеството изядени зърнени храни. Обясняваме си, че щом е здравословно, можем да го ядем колкото си искаме. За съжаление, както всеки вид храна, киноата съдържа калории. Ако ядем твърде големи порции, можем да напълнеем. Рационалната доза е около 1/2 чаша на едно хранене. Тогава ще се възползваме от всички негови свойства, без да се притесняваме за обиколката на талията.

Смутитата

Смутитата са често срещан избор за бърза засищаща закуска. Харесваме тези на основата на плодове и мляко, но често добавяме към тях и други съставки. За да има повече протеин в шейка, обикновено посягаме към трици, ленено семе или фъстъчено масло. Не забравяйте, че всяка допълнителна съставка е и допълнителни калории. Когато консумирате смути, е важно да спазвате пропорциите. Да не прекалявате с количеството банани и калорични овкусени млека. Погрижете се в коктейла ви винаги да присъстват плодове, за предпочитане сезонни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...