7 домакински уреда, които могат да застрашат вашето здраве

1108
7 домакински уреда, които могат да застрашат вашето здраве
Снимка: iStock

Всеки домакински уред в дома, ако е повреден, може да причини електрически наранявания и пожар. Съвременните домакински уреди в кухнята и в цялата къща правят живота ни по-прост и лесен. Но от време на време възникват ожесточени спорове относно определени джаджи: ще навредят ли на здравето или са опасни?

В много отношения опасността от домашните помощници зависи от това колко често и правилно ги използваме и как следим състоянието им. Ето седем устройства, които има във всеки дом, но не всеки знае колко опасни могат да бъдат.

Микровълнова печка

Това устройство обикновено се обсъжда най-често, въпреки че в продължение на много години на използване на микровълнови фурни в ежедневието все още не са предоставени реални доказателства за тяхното отрицателно въздействие върху здравето.

Една от ключовите характеристики на микровълновата фурна, която наистина може да причини вреда, е неравномерното нагряване на храната, което може да причини изгаряния на устата и устните, ако първо не проверите температурата на нагрятия продукт.

Как да осигурим защита от токов удар на нашите ел. уреди?

Тостер

Те представляват опасност от пожар, ако ги използвате неправилно – това правят много хора. Важно е да включите тостера в контакта само докато печете хляб и след това да го изключите веднага.

Съдомиялна

Това устройство повишава риска от алергии и негативни реакции на организма към мухъл и патогенни бактерии, които могат да се размножават в него. Влажността и топлината са убежище за черна плесен, дрожди и флора, както и група чревни инфекции. Според експерти, в повече от 60% от машините по време на тестовете е открита патогенна флора. За да предотвратите това, е важно да миете машината два пъти месечно без съдове с разтвор на сода, смесена с оцет.

Опасни устройства и уреди вкъщи, които могат да причиня злополука

Хладилник

Има въпроси относно това по отношение на микробиологичната безопасност: някои бактерии могат да оцелеят добре при студени и дори замръзващи условия и да се озоват с храна по стените и рафтовете на хладилника, оставайки там за дълго време и понякога се размножават. Следователно, ако хладилникът се почиства рядко и се поддържа лошо, това може да причини листериоза, токсични инфекции и чревни разстройства.

Сешоар

Това устройство може да причини пожар, особено ако се използва във влажни помещения. Освен това, не оставяйте сешоара включен върху меки повърхности или полиетилен: може да се запали. Не изпускайте сешоара, не го докосвайте с мокри ръце и не го включвайте близо до течаща вода.

Климатик

Като охлажда и изсушава въздуха, той може да провокира алергии и астматични пристъпи. Има данни и за ефекта на климатиците върху общото благосъстояние: те провокират главоболие, проблеми с дишането и кожни раздразнения. Устройството също е опасно, защото може да натрупа вътре спори на мухъл и алергени, особено заради конденз. Важно е устройството да се почиства редовно.“  

Нагреватели

Те са пожароопасни, силно изсушават въздуха и могат да доведат до респираторни проблеми, кашлица и сухота в носа. Освен това устройствата са чувствителни към скокове на напрежението и могат да се повредят, което може да доведе до токови удари. Ако това са вентилаторни печки с частично отворена спирала, може да получите и изгаряния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com