7 грешки в кухнята, които те правят слаб готвач

7260
7 грешки в кухнята, които те правят слаб готвач
Снимка: iStock/Guliver

Готвенето не е за всеки, но пък всеки обича да си похапва вкусно. В дни на пандемия, когато всичко ресторанти са затворени и можем само да си поръчваме храна за вкъщи, е добре да се научим да готвим по-добре и да поправим грешките, които сме правили досега. Ето кои са най-често срещаните грешки в кухнята, които провалят ястията ви.

1. Варите яйцата студени – чудите ли се защо всеки път, когато решите да си сварите яйца, има поне по едно пукнато, което след това не е много приятно за ядене? Причината за това е, че слагате яйцата направо от хладилника в тенджерата на котлона. Рязката смяна на температурата спуква яйцата, затова всеки път преди да варите яйца, просто ги извадете на стайна температура поне за 30 минути.

9 грешки, които развалят вкуса на храната

Едва ли предполагате, че ежедневно допускате някои грешки в кухнята, които съсипват вкуса на храната. Ето за какво трябва да избягвате....

2. Миете гъбите с вода – правилото при гъбите е да не се мият с вода, а да се почистват внимателно с леко навлажнена салфетка. Когато миете гъбите, те попиват много вода и след това, както и да ги готвите, вкусът им ще бъде по-неприятен, а ако ги пържите – ще пръщи много.

3. Пържите картофи в малко мазнина – в стремежа си да направите пържените картофи малко по-здравословни, е възможно да слагате малко олио в тигана, което е голяма грешка. Картофите ще поемат толкова мазнина, колкото им е нужно, дори да ги пържите в един литър олио. Когато слагате малко мазнина в тигана, е много вероятно да се изпържат трудно, да станат по-твърди или да загорят.

4. Намачквате зелените салати – в българския маниер на готвене е често срещано домакините да намачкват със сол зелената салата, преди да я овкусят със зехтин и оцет. Истината е, че така намалявате витамините, които съдържат зелените салати и значително правите вкуса по-лош, отколкото всъщност има една свежа зелена салата.

5. Варите броколите прекалено дълго – броколите могат да се ядат и сурови, ако са добре измити. Термичната обработка, от която се нуждаят, за да са вкусни и максимално полезни, е 3-4 минути да се бланшират в гореща вода. Те трябва да са леко хрупкави и свежо зелени, а не размити и преварени.

10 съвета: Как лесно да поправим гафовете в кухнята

През последната година готвенето вкъщи стана още по-популярно. Обикновено то може да е изключително забавно. Но понякога стават и грешк...

6. Правите сладкиши с продукти от хладилника – когато правите торта, кекс, мъфини или каквито и да е други сладкиши, за да ви се получат добре и да бухнат правилно, винаги трябва да ги приготвяте с продукти, които са били на стайна температура поне един час предварително. Иначе могат да ви станат глетави и да се разочаровате от крайния резултат.

7. Готвите свинско месо без сос – чудите ли се защо свинското месо винаги ви се получава по-жилаво и не толкова крехко, колкото бихте искали? Това е защото печете месото без сос, а само на мазнина или с малко вода. Винаги гответе с хубав сос и под капак, така че са се задуши хубаво и да стане крехко като в ресторант.

 

 

Най-лесната баница, която става за 15 минути

Всички обичаме баница – със сирене, със спанак, с праз и с какво ли още не. Обаче не всички умеем да си я приготвим у дома, така ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com