7 храни, които е вредно да ядете всеки ден

1063
7 храни, които е вредно да ядете всеки ден
Снимка: iStock

Да се ​​откажете от любимите си храни може да бъде трудно, но в името на вашето здраве все пак трябва да зачеркнете някои от тях от списъка си за пазаруване.

Всяка година в интернет се появяват хиляди топ списъци с най-вредните хранителни продукти: предполага се, че те са тези, от които трябва да се страхувате и да избягвате по всякакъв начин в диетата си. Но с всичко това често забравяме за един важен, ако не и решаващ нюанс: всичко е полезно (на практика), но в умерени количества.

И не само, че консумацията на голямо количество от всеки продукт може да повлияе негативно на цялостното ви здраве: дори монотонна диета, ако се променя рядко, може да навреди на нашето благосъстояние, да наруши баланса на хранителните вещества и в крайна сметка да формира повишена чувствителност на тялото към храната.

Вредни храни, които всъщност са здравословни (ще се изненадате)

Ако се храните разнообразно и балансирано, автоматично намалявате риска от дефицит на някои жизненоважни хранителни вещества и поддържате метаболизма си в добра форма. Ще ви разкажем подробно с кои продукти не бива да свиквате и да ги превръщате в грешно удоволствие ежедневно.

1. Кръстоцветни зеленчуци

Никой не спори, че в диетата трябва да присъстват зеленчуци, богати на антиоксиданти и полезни хранителни вещества, като карфиол и броколи, но е научно доказано, че прекомерната консумация на кръстоцветни зеленчуци може да причини хипотиреоидизъм - дефицит на хормони на щитовидната жлеза.

Ако не можете да си представите живота си без зеле, опитайте леко да го запържите в тиган или да го приготвите заедно с друго ястие: това ще сведе до минимум неговите гоитрогенни свойства (с други думи, способността да увеличава размера на щитовидната жлеза).

2. Риба тон

Рибата тон е богата на живак, така че прекомерната й консумация може да доведе до натрупване на големи количества от това вещество в организма и да повлияе негативно на развитието на децата, здравето на бременните жени, а също и да провокира инфаркти при възрастни.

Експертите съветват да се консумират по-леки версии на риба тон и да се сервира не повече от веднъж седмично. И да, определено не трябва да се отказвате от този вид риба завинаги, тъй като тя е изключително богата на протеини: консумиран рядко и в умерени количества, този продукт ще се превърне в питателна добавка към обяд или вечеря.

3. Плодови смутита

През последните години привържениците на здравословното хранене и тези, които търсят здравословна алтернатива на напитките с кафе, намериха щастие във всички видове плодови смутита: пиете, ставате по-здрави и най-важното - не напълнявате. Това обаче не е съвсем вярно. Разбира се, има разлика между парче торта и резен плод, но всяко плодово смути е с високо съдържание на захар и едва ли ще бъде здравословен заместител на балансираната вечеря.

Ако вече сте свикнали с ежедневните пътувания за ягодов полудесерт, препоръчваме да замените плодовата версия на смутито със зеленчукова - това значително ще намали количеството консумирана захар на ден.

Кои са най-вредните храни и напитки, които консумираме ежедневно?

4. Сушени плодове

Сушените плодове са идеална закуска преди тренировка, която бързо и ефективно ще ви зареди с енергия както за кардио, така и за вдигане на тежести. Във всеки друг случай обаче е важно да се има предвид: всички сушени плодове (фурми, смокини, кайсии, манго, горски плодове и др.) съдържат много повече захар, отколкото техните пресни колеги.

Въпреки факта, че сушените плодове често се появяват до всичко, свързано с отслабването, те са тези, които могат да провалят всичките ви усилия за отслабване. Така че бъдете внимателни: ¼ чаша не повече от два пъти седмично - вземете го за правило и теглото ви ще се оправи.

5. Мюсли и зърнени храни

Трудно е да се намери един пакет или кутия зърнени храни, които да не съдържат никаква форма на захар. Често ги ядем с мляко за закуска и бързо свикваме с тях, забравяйки, че подобна смес е тежко изпитание за стомаха.

Знаете ли как зърнените култури придобиват формата на люспи? В крайна сметка в естествената си форма те изобщо не са такива. Само след многоетапна обработка зърната стават на люспи, но в същото време често губят лъвския дял от полезните хранителни вещества. В резултат на това всеки ден за закуска се наслаждавате на порция преработени и безполезни въглехидрати, а това далеч не е здравословен начин на живот, ако все още го следвате.

6. Консервирани домати и доматено пюре

Основният проблем при всички консервирани храни е, че самата консерва, в която се съхранява продуктът, може да остави след себе си остатъци от смолисти вещества, които съдържат синтетичния естроген бисфенол-А. Учените отдавна са установили ролята му в развитието на много заболявания - от проблеми с репродуктивната система до сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.

Известно е, че самите домати са силно киселинни, което е чудесен начин BPA да проникне в храната ви. Изследванията също така установяват, че синтетичният естроген може да потисне производството на сперма и да доведе до хромозомно увреждане в животинските яйца.

7. Оризови крекери и хрупкави хлебчета

Любителите на леките закуски, това е вашето решение. За съжаление хлябът и крекерите не са храни, които можете да се поглезите с няколко опаковки на ден без никакви последствия. Нито мазнини (които, между другото, са просто необходими за нормалното функциониране на тялото), нито достатъчно количество витамини или минерали - това определено не е достатъчно за балансирана закуска между обяд и вечеря. В края на краищата, по същество това не е нищо повече от обикновен рафиниран въглехидрат, поръсен със сол и подправен с вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите градове в Испания!

Дневникът на един overthinker: Премислям, следователно съществувам

9 лайфхака за спасяване на вашите домашни любимци от прегряване

Как да се грижим за ленените дрехи: 5 прости съвета

Какво се прави в нощта срещу Еньовден?

9 мита за възглавниците, в които е време да спрете да вярвате

6 навика в леглото, които разкриват нисък коефициент на интелигентност

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

Българска или гръцка - коя азбука има повече букви?

Знаете ли как можем да снимаме светкавици?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com