Кои са най-вредните храни и напитки, които консумираме ежедневно?

12416
Кои са най-вредните храни и напитки, които консумираме ежедневно?
Снимка: iStock/Guliver

5-те видове храни, които никога не бива да ядете, са онези, които изобилстват с преработени мазнини, сол, захар, с добавки от типа на консерванти, оцветители и вкусови подобрители. Те увреждат организма и се свързват с появата на заболявания от рода на затлъстяване, диабет, рак и хипертония.

Ето какво ни обяснява д-р Татяна Занин

В допълнение, поради високата степен в съдържанието им на мазнини, натрий и консерванти, тези продукти благоприятстват наддаването на телесно тегло. Понеже са бедни на пълноценни хранителни вещества, засилват чувството на глад - което също допринася за наддаване на тегло и възпрепятства процеса на отслабване.

Подобни храни може да се заменят с по-здравословни варианти – например, с печени или задушени продукти, съдържащи полезни мазнини като кокосово масло и зехтин, пълнозърнесто брашно и естествени подсладители от типа на стевия и ксилитол.

1. Пържене в растителни масла

Пържените храните, независимо, че са вкусни, са и много богати на допълнителни калории от мазнини – вредни и ненужни най-вече за хората, които имат желание да отслабнат. При това, прекалената консумация на определени видове рафинирани растителни масла, като рапично, соево и царевично, може да навреди на здравето.

Здравословен вариант: може да печете продуктите на скара или във фурна; също в електрически фритюрници, които нямат нужда от мазнина за приготвяне на храните. Така консумираните калории и масла значително намаляват.

3 вредни храни, които отключват тромбозата за седмица

2. Обработени меса и колбаси

Обработените меса или колбаси като наденица, салами, суджуци, луканки, пастърма, саздърма, прошуто (презунто), шунка, пуешки гърди и мортадели изоибилстват със сол, вредни мазнини, овкусители и консерванти – които увеличават рисковете от проблеми с рак на червата и високо кръвно налягане.

Здравословен вариант: колбасите трябва да бъдат заменени с прясно или замразено месо от всякакъв вид, като говеждо, свинско, кокоше, пуешко, пилешко, риба, агнешко. Можете също да консумирате сирена и яйца, за да повишите степента на разнообразието в източниците на белтъчини.

3. Замразени храни

Замразените продукти, като лазаня, пица и подобни по принцип са с високо съдържание на вредни мазнини и сол; така се спомага за запазването на храната и й се придава по-приятен вкус – но после изникват проблеми, като повишено кръвно и задържане на течности.

Здравословен вариант: най-добрата алтернатива е да си готвите продуктите вкъщи и да ги замразявате, за да ги използвате през седмицата. Лесно и практично е например да замразите пилешко или телешко на малки порции; също и хляб, плодове и зеленчуци.

15-те най-вредни храни в България

4. Сухи супи и подправки

Сухите супи, подправки и сосове във вид на кубчета или прах имат твърде степен на натрий - съединението в солта, което провокира високото кръвно налягане. А и почти винаги съдържат консерванти и т. нар. „подобрители на вкуса“, които дразнят червата и причиняват зависимост и пристрастяване.

Здравословен вариант: подправянето на храната с натурални билки и малко сол е оптималната алтернатива - понеже билките са удобни за консумация както свежи, така и в изсушена форма. Възможно е също да използвате бульона след варенето на пиле или месо, приготвено с натурални билки – като просто замразите бульона във форма на кубчета лед.

5. Безалкохолни напитки

Почти всички видове безалкохолни напитки имат високо съдържание на добавки, консерванти, захар и „подобрители на вкуса“, които увеличават риска от проблеми с възпаления, повишена кръвна захар, затлъстяване, диабет, нарушения в чревния тракт.

Здравословен вариант: за алтернатива може да ползвате лимон, лед или смес от газирана вода с концентриран сок, например от грозде. Естествените сокове без захар също са добра опция - но най-добрият вариант винаги са пресните плодове!

Внимание! Статията предлага само информация, а не препоръки от медицински характер. Винаги търсете специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньора им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com