7 интересни факта за секса, които ще ви ИЗУМЯТ

5452
7 интересни факта за секса, които ще ви ИЗУМЯТ
Снимка: iStock

Хормоните оказват огромно влияние върху жената. Ето защо книгата "Цялата истина за хормоните. Секс, красота, здраве, кариера" привлече специалното ни внимание. В нея открихме много интересни, противоречиви и дори провокативни неща. Споделяме с вас малка част, засягаща сексуалния живот.

1. Да имаш повече връзки е полезно

От 80-те години на ХХ век американските психотерапевти не виждат нищо лошо в изневярата. Нещо повече, те дори съветват: Ако искате да затоплите със страст леглото си, което е изстинало след 10-15 години брак, отидете вляво.

Истината е научно доказана. През 1956 г. изследователите Бийч и Джордан провеждат експеримент. Млад и силен мъжки плъх бил поставен в клетка с пет женски и имал възможност да извърши много сексуални действия. Когато той вече не можел и не искал да се копулира и спокойно минавал покрай наличните "дами", в клетката бил допуснат нов плъх. Мъжкият, въпреки умората си, разпалил неистов интерес към непознатия и желание за секс.

През 1990 г. учените установяват, че в момента, в който мъжкият плъх се запознае с нова женска, нивата на допамин в мозъка му се повишават. Той още не се е запознал с нея, но вече очаква с нетърпение удоволствието! Ето защо много сексолози смятат, че да имаш допълнителни връзки е предимно полезно. По-добре е да се живее с човек, който не страда от комплекс за малоценност. А всяка нова сексуална връзка е чудесен терапевтичен начин за борба с неврозите.

Няколко любопитни факти за секса

2. Сексуалната активност зависи от времето на годината

Жените са най-сексуално активни през лятото. Факт е, че по това време хормоните тестостерон (той е отговорен за либидото) и естрадиол се синтезират в по-големи количества.

Но през есента и зимата има по-малко желание за креватни подвизи. В частност това се дължи на повишената концентрация на прогестерон в кръвта, който потиска женското либидо. Освен това през есенния период се увеличава производството на кортизол, хормона на стреса.

Ето защо вместо сексуално желание много дами развиват чувство на апатия. Има и добри новини: Сезонната интимна активност при мъжете и жените съвпада. Така че през лятото силният пол проявява най-голямата си страст.

3. Кога сме най-сексуални?

Но тъй като сексуалната ѝ активност все още е ниска. Факт е, че пикът на сексуалната активност при мъжете и жените не съвпада по възраст. При представителите на силния пол той настъпва между 18 и 20 години. След това сексуалната им активност е на високо ниво до 40-45-годишна възраст, след което бавно намалява.

При жените сексуалността се пробужда по-късно. Преди 30-годишна възраст тя се проявява при 17% от момичетата, след 30-годишна възраст - при още 40%, и достига връхна точка на 45-50-годишна възраст, след което може да намалее поради менопаузата. Ето защо мъжете на средна възраст търсят по-млади жени - тяхното намаляващо либидо идеално съвпада с все още не напълно пробуденото сексуално желание на младите дами. Мъжете с посивяла коса се чувстват комфортно с млади приятелки.

4. Идеалното време за секс е 16 ч.

Циркадните ритми на сексуалната активност при мъжете и жените също не съвпадат. Например производството на хормона, съдържащ лутеин, достига своя пик през нощта, а производството на тестостерон - рано сутрин. Ето защо мъжете толкова много обичат сутрешния секс. Вечерта концентрацията на тестостерон е минимална.

При жените е точно обратното. По време на сън се повишава нивото на пролактина, което потиска страстта. Женската сексуалност се събужда много по-късно от мъжката и достига своя пик към 22:00 часа. Сладката точка за първокласна среща е около 16:00 ч. По това време женската чувственост е в подем, а мъжкото желание все още не е имало време да се охлади след сутрешния максимум.

5. Сексуалното въздържание е вредно

Всичко, разбира се, е индивидуално. Гинеколозите обаче смятат, че за жените на средна възраст и тези, които навлизат в менопауза, е много важно да поддържат сексуална активност. В противен случай са възможни депресия и невроза.

Освен това при дълги прекъсвания в областта на таза възникват застойни процеси, а впоследствие те могат да доведат до цял куп заболявания на репродуктивната система. Например до миома на матката. По-рано тя дори се наричаше "болест на монаха", защото лекарите установиха пряка връзка между нередовния секс, липсата на раждане и риска от фиброми.

Ако обаче в момента нямате сексуален партньор, тогава за предотвратяване на застояването може да се използва активен начин на живот с физическа активност: ходене, танци, йога, пилатес и др.

Любопитни и полезни факти за секса

6. Избягването на секса увеличава ефективността

Всъщност много психотерапевти са уверени, че отказът от активен сексуален живот ви позволява да отделяте повече енергия за творчество или наука. Фройд пръв говори за това. Той въвежда и концепцията за сублимацията - превръщането на желанието, сексуалната енергия в енергия за творчество или изпълнение на ежедневни дейности.

7. Не е факт, че хормоналните контрацептиви намаляват либидото

Досега лекарите и учените по света не са стигнали до консенсус по въпроса как хормоналните контрацептиви влияят на женското сексуално желание. Въпреки многото проучвания. Въпреки че намаленото либидо е в списъка със странични ефекти на някои КОК.

Но не всеки изпитва нежеланите явления, които са изброени там. И второ, намаляването на сексуалното желание може да е свързано с други фактори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com