7 животни, които побеляват през зимата

5250
7 животни, които побеляват през зимата
Снимка: Getty Images/Guliver

Тъй като температурите падат и есента отстъпва място на привидно непрекъснатите снегове на зимата, някои животни в северния климат сменят лятната си кожа или оперение с най-чисто бяло. За разлика от много бели животни, свързани със севера, като полярни мечки и снежни сови, които са бели през цялата година, тези същества променят цветовете си според сезоните. Защо това се случва не е напълно ясно. Въпреки че камуфлажът е един еволюционен фактор, който е избрал сезонната бяла козина, вероятно е преминаването към зимно бяло да дава и други предимства.

Учените вярват, че ако скритостта беше единственият плюс, много повече обитатели на снега щяха да бъдат бели, но това не е така. Всъщност повечето арктически животни изобщо не променят цвета си със сезоните, дори видовете, тясно свързани с тези, които го правят. Една теория е, че светлата козина може да има по-добри изолационни свойства - защото меланинът, веществото, отговорно за боядисаната коса, отсъства от бялата козина, оставяйки въздушни пространства в косъма.

Зайци

Няколко вида зайци - включително арктическия заек (Lepus arcticus), планинския заек (L. timidus) и заека снегоходка (L. americanus) - се превръщат от кафяви или сивкави в бели през зимата. Смята се, че промяната на цвета е поне частично свързана с фотопериода - тоест количеството светлина, получено през деня. С намаляването на дните рецепторите в ретината предават тази информация към мозъка на заека, стимулирайки замяната на кестенявата коса с бяла, като се започне от крайниците. Едно проучване показа, че глобалното затопляне може да бъде голяма заплаха за оцеляването на тези животни. Чрез намаляване на снежната покривка, климатичният феномен променя времето на промяната на цвета, оставяйки животните с цвят на мляко да се скрият от околната среда с цвят на земя.

8 от най-опасните животни в света

Невестулки

Три вида невестулки сменят топлите си летни кафяви цветове с ледено бели: най-малката невестулка (Mustela nivalis), дългоопашатата невестулка (M. frenata) и късоопашатата невестулка, или горничка (M. erminea). Последният вид е може би най-известен като хермелин, също името на зимната му козина, която е бяла с изключение на черния връх на опашката. Козината с уникални шарки някога е била използвана за подрязване на мантиите на кралските особи и духовенството. Невестулките от същия вид, които живеят в по-южен климат, обикновено не променят цвета си, въпреки че техните по-северни роднини го правят. В преходните зони някои невестулки само частично променят цвета си, което води до неравномерна бяло-кафява козина. Интересното е, че е доказано, че променящите цвета невестулки променят цвета си независимо от температурата или местоположението, което предполага, че те също разчитат на фотопериода, за да насочат своето линеене.

Пири Карибу или Северен Елен

Пири карибу (Rangifer tarandus pearyi) сменят сребристите си летни палта с бели с идването на зимата. Те са единственият подвид карибу, който претърпява такава промяна. Други подвидове остават кафяви или сиви през цялата година, въпреки че нюансите могат леко да изсветлеят с растежа на зимните им палта. Peary Caribou са най-малкият подвид на Caribou и, поради техните морфологични различия, някога са били считани за отделен вид.

Копитни леминги

Леминги от род Dicrostonyx, който включва неопределен брой видове, се превръщат от кафяви или сиви през по-топлите месеци в бели, когато падне снегът. (Те принадлежат към различен род от истинските леминги, които остават кафяви.) Странното е, че те прекарват по-голямата част от времето си, ровейки се под снега, което изглежда прави камуфлажа ненужен. Дори им израстват специални зимни нокти - истински удължения на възглавничките на пръстите на краката - за копаене през преспи, за да създават гнезда и да достигат до стъблата на арктическите върби, с които се хранят. Техните кожи някога са били използвани от ескимосите като украса на дрехи.

10-те най-красиви животни в света (ВИДЕО)

Яребици

И трите вида яребици - род птици, свързани с гъските, пилетата и фазаните - разменят кафявата си перушина с бели пера. (Те прекарват пролетта и есента в петнисто състояние, съответстващо на неравномерната снежна покривка.) Белоопашато петно (Lagopus leucura) става изцяло бяло, докато върбовото петно (L. lagopus) и скалното петно (L. muta) запазват малко черни пера в опашките им. Ptarmigans дори развиват бели ботуши, за да съвпадат; пухеното покритие също им помага да ходят по снега. Въздушните мехурчета в техните зимни пера - които могат да помогнат за изолацията - разпръскват светлина, което ги кара да изглеждат по-ярко бели от другите бели птици.

Сибирски хамстери

Това е може би единственото животно в този списък, което всъщност можете да отглеждате като домашен любимец. Сибирският хамстер или джунгарският хамстер (Phodopus sungorus), често продаван като „зимно бял“, ще се промени от сребриста чинчила до предимно бяла, ако се държи в стая, която получава естествена светлина. Изглежда, че температурата не влияе на линеене.

Арктически лисици

Арктическите лисици (Vulpes lagopus) обикновено са кафяво сиви през лятото и мразовито бели през зимата. Странно е, че крайбрежните популации в Аляска и Канада са сиво-сиви и леко изсветляват през зимата. Някои от тях били заселени на Алеутските острови от ловци на кожи, които можели да искат повече пари за техните необичайно оцветени палта. Сред основните хищници на полярната лисица е нейната братовчедка червената лисица (V. vulpes). Въпреки че в исторически план припокриването в обхвата е било доста слабо, изменението на климата е позволило на червената лисица да се придвижи по-далеч в ледената област на арктическата лисица, като я изпреварва за храна и понякога я изяжда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com