8 от най-опасните животни в света

22166
8 от най-опасните животни в света
Снимка: iStock

Дивата природа е незаменима, биоразнообразието – ценно и важно за живота, но животните могат да бъдат както симпатични и помагащи на човека, служещи му за храна, производство на тъкани, селскостопанска дейност, научни изследвания, така и опасни. Изненадващо едни от най-опасните животни всъщност не са хищници и не са сред най-големите, а сред най-малките по размер. Университета в Юта извършва проучване през 2019 година на броя хора, пострадали при контакт с животни в рамките на година, и съставя списък с най-опасните животни на земята.

Кои са най-опасните за здравето и живота на човека животни?

1.       Лъв

За царя на животните, известен със силата, теглото и хищния си нрав, не е необичайно да е сред най-опасните животни на планетата. Проучване в Източна Африка сочи увеличен риск от нападение на лъвове над хора в районите, разположени близо до селата. Точна статистика на броя смъртни случаи на хора, причинени от лъвове, съществува само в Танзания – над 22-ма души годишно. Броят на нападенията в глобален мащаб се смята за многократно по-висок.

2.       Слон

Слонът със своите впечатляващи килограми е способен да причини щети на селищата и да убие много хора. Броят на хората, пострадали смъртоносно от слон, е около 500 души годишно, което прави слонът много по-опасен от лъва, макар да не е хищник.

3.       Плосък червей

Изненадващо малкият плосък червей причинява повече смъртни случаи от лъва и слона взети заедно – над 700 души годишно се заразяват от плоските червеи с цистицероза – инфекция, причиняваща тежко и летално заболяване.

Трогателно: Мъж свири на пиано на стар и изстрадал слон, за да му донесе мир (ВИДЕО)

Трогателна история от животинския свят ни разказа сайтът madlyodd.com. Тя гласи, че мъж на име Пол Бартън, който е добър пианист, посве...

4.       Акула

Бялата акула е известна като едно от най-опасните океански животни, макар страхът от нея да е преувеличен. Нападенията са много по-малко от очакваните. Непровокираните нападения са около няколко десетки случаи годишно, а броят на смъртните случаи е до около 20, което прави бялата акула много по-безопасна от плоския червей, лъва и слона.

5.       Змия

Змиите отнемат стотици хиляди човешки живота всяка година, което ги прави едно от най-опасните и смъртоносни животни на земята. Най-голям риск за живота представлява усойницата, която се среща и в България.

6.       Муха Цеце

Животните и времето - народна метеорология

Могат ли животните и растенията да ни помогнат да предвидим времето или появата на различни природни феномени? В народната традиция са ...

Малкото насекомо причинява тежко заболяване, което при ненавременно лечение е фатално. Трипанозомозата все още е често срещана в редица страни на юг от Сахара и причинява много смъртни случаи всяка година.

7.       Тения

Попаднала в човешкото тяло след консумация на замърсена храна или вода, тенията представлява сериозен риск за здравето. Едно от заболяванията, до които води, е епилепсията. Неврологичните увреждания, които причинява, са сериозен риск за живота на хората. В страни, които са слабо развити, забавянето на диагностиката и липсата на адекватно лечение са свързани често и с летален изход след заразяване с тения.

8.       Комари

По брой смъртни случаи годишно, тези животни се нареждат на първо място, изпреварвайки сериозно хищници, влечуги и други насекоми. По данни от СЗО около 700 000 смъртни случаи  всяка година са причинени от болести, пренасяни от комарите – зика, денга, жълта треска, малария и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com