7 съвета за здрав черен дроб

33753
7 съвета за здрав черен дроб
Снимка: iStock/Guliver

Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло. Той има важна функция да го пречиства от токсини и различни медикаменти. Също така, отговоря и за хормоните, разпределянето на веществата в кръвта, нивата на холестерола и захарта, както и нейното освобождаване, когато ни трябва. Затова е добре да се грижите за него и да бъде в добра форма, за да бъдете и вие здрави.

Грижете се за теглото си

По очите можем да открием диабет и сериозни чернодробни проблеми

Обезцветяването на дъгата около ириса може да е сигурен признак за наличие на диабет, твърди офталмолог. "Очите са огледалото на душат...

Хората, които страдат от затлъстяване, имат склонност към омазняване на черния дроб. Дори да сте с няколко килограма отгоре, има сериозен риск на натрупване на мазнини в тази област. Не оставяйте килограмите да се трупат, а влезте в нормалните граници за теглото и възрастта си.

Хранете се балансирано

От менюто си изключете всички „бели“ убийци. Това са бялото брашно, захар и ориз. Заменете ги с пълнозърнестите им еквиваленти. Включете повече фибри в менюто си, риба, плодове и зеленчуци. Не забравяйте и да приемете повече течности, като най-важна е водата.

Физическа активност

Дори да не сте от хората, които са активни и всеки ден да са във фитнеса, то е добре да запазите относителна физическа активност. По този начин ще намалите триглицеридите в кръвта, а и ще сведете омазняването на челния дроб до минимум. Също така, различни показатели като нивата на кръвната захар ще се подобрят, а и ще се чувствате по-бодри и пълни с енергия.

5 ранни признака, които показват, че алкохолът е навредил на черния ви дроб

Прекомерната консумация на алкохол води до увреждане на черния дроб, а оттам - и до влошаване на цялостното състояние на тялото. Най-в...

Избягвайте токсините в кръвта

Това е много трудна задача, но се опитайте да го направите. Ако имате различни ароматизатори у дома, то ги махнете. Избирайте ароматни свещи само от чист пчелен восък – другите са токсични. Винаги носете маска, когато работите с битова химия. Ако сте непушач, то не стойте, където има пушачи и не позволявайте да се пуши в дома или колата ви.

Консумирайте с мярка алкохол

Той най-много вреди на черния дроб. Ако не искате да се откажете напълно от него, то го консумирайте с мярка. Намалете и честотата на приема му.

Спазвайте добра хигиена

Този симптом с дланите издава проблеми с черния дроб

Проблемите с черния дроб често остават незабелязани с години, тъй като обикновено пренебрегваме симптомите, свързани с тях. Но освен об...

Вече все повече се говори за това и е важно да я спазвате. Винаги мийте ръцете си след посещение на тоалетната или при смяна на бебешки памперс. Не пипайте нищо друго, докато се храните, ако не сте напълно сигурни, че е чисто.

Внимавайте как отслабвате

Много хора са склонни да отслабват с помощта на лекарства или драстични диети. Всяка една промяна влияе на черния дроб, особено приемът на лекарства. По-добре не приемайте такива за отслабване, ако не са ви изписани от лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com