Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7-те навика, които само ПРОДУКТИВНИТЕ хора притежават

22 декември 2021, 16:20 часа

Искате да организирате по-добре деня си, така че да сте максимално продуктивни, но нещата не ви се получават? Продуктивността е качество, което трябва да се създаде у човек, а на някои късметлии просто им е в кръвта. Но има няколко навика, с които да започнете като начало и да надграждате с времето. Продуктивните хора ни споделят 7 свои навика, които ще ни помогнат да се усъвършенстваме и да изпълним всичките си задачи навреме. Ето ги и тях:

Планирайте задачите си, изгответе списък

Много по-лесно е, когато предварително направите график за деня. Така ще приоритизирате задачите и ще знаете коя след коя следва. Няма да настъпи хаос, който допълнително да ви демотивира. Обмислете как да подредите задачите си, за да имате време за всички и да ги изпълните качествено.

Разпределете деня си

Свързано с горната точка, добре е да направите план не само за задачите си, но и за целия си ден – ако имате важни планове, срещи и т.н. – планирайте деня по начин, по който да имате време да свършите работата си, но и да сте достатъчно свободни за останалите лични ангажименти.

Не вършете по няколко задачи наведнъж

За да сте доволни от крайния резултат, е важно да се фокусирате само върху една задача и да не започвате със следващата, докато не сте готови с нея. По този начин ще получите качествени резултати и ще сте много по-удовлетворени. Смесването на много задачи ще сътвори хаос, обърканост и със сигурност – по-бързо изморяване и напрежение.

Определете в коя част от денонощието сте най-продуктивни

Има моменти, в които просто умът ви не е способен да се концентрира над работата – за някои през деня е по-важно да вършат другите си задачи и предпочитат да работят нощем, а за други е обратното. Открийте в коя част от денонощието вие сте най-продуктивни и съставете графика си спрямо тези времеви период.

Правете си почивки

За да поддържате енергията си, е важно да правите поне няколкоминутни почивки между задачите. Вземете въздух, пийнете кафе или чай на спокойствие, отдъхнете си – заредете се с нова енергия и мотивация и продължете със задачите. Не се претоварвайте, защото ефектите ще са обратни на желаните.

Грижете се за себе си

Няма нищо по-важно от менталното и физическото си здраве, затова ако не се чувствате добре – оставете задачите си, отделете време да се възстановите и обмислете добре кое точно от работата ви вреди. Направете нужните промени.

Не чакайте вдъхновението

Не може да стоите и да чакате музата ви да се събуди, защото тя може да не го стори с дни. Бъдете достатъчно амбициозни и мотивирани, че да вършите задачите си и без вдъхновението, не се разсейвайте и не губете време.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес