8 често срещани причини за метален вкус в устата

1495
8 често срещани причини за метален вкус в устата
Снимка: pixabay.com

Изпитването на метален вкус в устата може да бъде смущаващо и може да показва скрит здравословен проблем. Въпреки че причините могат да бъдат различни, има осем общи фактора, които допринасят за това специфично вкусово усещане.

Лекарства

Някои лекарства могат да доведат до метален вкус като страничен ефект. Лекарства като антибиотици, антихипертензивни средства и медикаменти, съдържащи метални йони, могат да променят вкусовите рецептори и да доведат до метален вкус.

Още: Тези 5 билки вършат чудеса за сухота в устата

Стоматологични проблеми

Здравни проблеми в устната кухина, като зъбни инфекции, гингивит или използване на метални зъбни пломби или протези, могат да допринесат за появата на метален вкус. Лошата устна хигиена също може да стимулира развитието на бактерии, което да доведе до променен вкус в устата.

Експозиция на метали

Излагането на метали като мед, олово или желязо чрез източници от околната среда или професионално излагане може да причини метален вкус. Това е особено важно за хората, работещи в отрасли, в които излагането на метали е често срещано.

Още: 8 причини, поради които се появява горчив вкус в устата

Бременност

Хормоналните промени по време на бременността могат да повлияят на вкусовите възприятия, което води до метален вкус. Това често е временно и се дължи на хормонални колебания, които оказват влияние върху вкусовите рецептори и състава на слюнката.

Стомашно-чревни проблеми

Някои стомашно-чревни заболявания, като киселинен рефлукс, гастрит или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), могат да причинят връщане на стомашни киселини в устата, което води до метален вкус. Проблеми с черния дроб или бъбреците също могат да допринесат за промени във вкусовите усещания.

Още: На какво се дължи често да имате сладък вкус в устата?

Недостиг на витамини и минерали

Недостигът на основни хранителни вещества, особено на цинк, мед или витамин В12, може да доведе до промени във вкусовите възприятия, които да доведат до метален вкус. Дисбалансът на хранителните вещества може да повлияе на нормалното функциониране на вкусовите рецептори и на състава на слюнката.

Неврологични състояния

Някои неврологични заболявания, като епилепсия или мигрена, могат да доведат до промени във възприемането на вкуса. Променените сигнали от нервната система могат да повлияят на начина, по който вкусовите рецептори интерпретират ароматите, което води до метален вкус.

Още: Сухотата в устата е първи признак за следните заболявания

Дехидратация

Недостатъчната хидратация може да повлияе на производството на слюнка, което води до сухота в устата. Намаленият поток на слюнка може да засили усещането за метален вкус. Дехидратацията може да бъде причинена от различни фактори, включително заболяване, прекомерно изпотяване или недостатъчен прием на течности.

Въпреки че металният вкус в устата често е временен и доброкачествен, постоянните или тежки симптоми трябва да предизвикат посещение при медицински специалист. Идентифицирането и отстраняването на основната причина е от решаващо значение за ефективното лечение. Консултацията със зъболекар, лекар за първична медицинска помощ или специалист може да помогне за диагностициране на основния проблем и да насочи подходящото лечение, независимо дали то включва коригиране на лекарствата, справяне със стоматологични проблеми или лечение на основно заболяване.

Източник: Medicalnews

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com