8 неща, които не трябва да сипваме в мивката

8349
8 неща, които не трябва да сипваме в мивката
Снимка: iStock

Тъй като почиствате толкова много неща в мивката си, може да е лесно да оставите нещата да паднат в канала. Но това може да доведе до запушване на канала ви и дори да причини дълготрайни щети. Докато инструментът за почистване на канали може да бъде бързо решение, по-големите проблеми ще изискват водопроводчик и малко пари. Спестете си неприятностите и избягвайте да изливате тези 8 неща в канала. След като измиете съдовете, не забравяйте за мивката. Ето как да почистите мивка от неръждаема стомана.

1. Черупки от яйца

Може би си мислите, че смачканата яйчена черупка ще отиде безпроблемно в канала, но всъщност причинява запушване. Острите, твърди ръбове на черупката ще съберат други неща, които идват в канала ви и в крайна сметка ще причинят запушване.

2. Смазка

Когато излеете мазнина в канала, тя полепва по вътрешността на вашите тръби и тръбите на улицата. Това може да доведе до запушване на цялата тръба с течение на времето. Други продукти на маслена основа също са опасни за изливане в канализацията, като олио за готвене, дресинги за салати, масло, майонеза и мазнини. Ако е необходимо, не забравяйте първо да оставите греста да изстине, след което вместо това я изхвърлете в кошчето.

Как да изчистите запушения канал на мивката

3. Брашно

Брашното се коагулира, когато се смеси с вода. Това може да запуши тръбите ви, като покрие ръбовете и улови други парченца от еднократна употреба, които се опитват да си проправят път надолу. Винаги изхвърляйте брашното си, независимо дали е смесено с вода или не, в боклука.

4. Лекарства

Ако изхвърлите неизползваното си лекарство или лекарството с изтекъл срок на годност или го натрошите и го излеете в канализацията, тези химикали ще изтекат обратно във вашата питейна вода и околната среда. Винаги се уверете, че изхвърляте нежеланите лекарства в местната аптека или полицейско управление, които ще имат достъп до единици за изхвърляне на медицински отпадъци.

5. Производствени стикери

Много пъти хората мият плодовете си и забравят да свалят стикера; пада в мивката и в крайна сметка просто го пускате в канала. Обелете ги преди да измиете плодовете си и ги изхвърлете правилно. Тези малки стикери не се разтварят във вода и могат да запушат тръбите ви и да блокират екрани и филтри или помпи в пречиствателната станция.

Хитри начини за отпушване на мивката

6. Утайка от кафе

Утайката от кафе се натрупва във вашите тръби и причинява запушвания. Водопроводчиците казват, че те са най-честата причина за проблеми с канализацията. Винаги трябва да изхвърляте утайката от кафе в кофата за боклук или да я използвате за компостиране (не забравяйте утайката от кафе на дъното на чашата).

7. Продукти, за които се твърди, че могат да се промиват

Продукти, за които се твърди, че могат да се „промиват“, като някои марки котешки тоалети и кърпички, все още създават висок риск от запушени канали. Котешката тоалетна все още е силно абсорбираща, след като я изплакнете и токсините от котешките изпражнения могат да изтекат в океана и да навредят на морския живот. Кърпичките за промиване също не се разграждат правилно и често се захващат за други неща, създавайки големи съсиреци в тръбите.

8. Презервативи

Презервативите са направени от латекс, който не се разпада във вода, така че никога, ама никога не ги пускайте в канала. Изхвърлете ги в боклука или ги изхвърлете в център за обработка на отпадъци. Ако ги изплакнете, те може да се окажат в океана и морските обитатели често ги бъркат с храна и се задушават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com