8 неща, които влияят на комфорта в апартамента

2825
8 неща, които влияят на комфорта в апартамента
Снимка: iStock/Guliver

Домът е място, където винаги трябва да се чувстваме сигурни и комфортно.

Усещането, което имаме в жилището ни, е повлияно от различни фактори, а някои от тях са свързани с подредбата на пространството.

1. Разпределение на апартамента и отделните стаи.

Невроархитектурата е област, която подхожда към интериорния дизайн по начин, който влияе положително върху функционирането на човешкото тяло. Включва: подреждане на стени и прегради, врати, прозорци и мебели.

При идеална подредба мебелите никога не блокират светлината, която влиза в стаята. Не трябва да се поставят на линията на прозорците, а встрани от тях.

Формата на мебелите и обзавеждането също оказва влияние върху благосъстоянието. Чувстваме се много по-добре в помещения, в които преобладават заоблените форми и заоблените ръбове.

Избягвайте тези 7 неща, които правят интериора безвкусен

2. Шумоизолация в дома.

Многобройни изследвания доказват, че акустиката има огромно влияние върху усещането за безопасност и спокойствие в собствения ви апартамент.

Правилната звукоизолация на стая, която потиска уличния шум и шумните разговори на съседите, дава усещане за уединение и интимност.

3. Температурата в апартамента.

Топлинният комфорт се превръща в психологически комфорт.

Затова трябва да се грижите за правилната температура в отделните стаи. Приема се, че оптималната температура за дневни и кухни е 18-20 градуса. В спалнята 15-17, а в банята малко повече - 22-24 градуса по Целзий.

Изненадайте гостите: 6 необичайни, но стилни трика в домашния интериор

4. Безопасност.

Чувството за безопасност е друг важен фактор. Не става въпрос само за сигнализация или наблюдение, но и за здрави противовзломни врати и прозорци.

Сигурността означава и свобода на изразяване. Затова трябва да оборудваме апартамента си така, че да е пространство, където можем да бъдем напълно себе си.

5. Място за почивка.

Във всяко жилище трябва да има място, където можете да се отпуснете и да си починете. Такъв "кът на тишината" трябва да бъде правилно обзаведен, така че всички негови елементи да са благоприятни за релаксация и успокояване на сетивата.

Дизайнерски препоръки за черно-бял интериор в апартамента

6. Интериорни материали.

Меките, приятни на допир материали предизвикват приятни чувства у нас, така че трябва да се обградите с тях в интериора.

7. Цветове на стени, мебели и аксесоари.

Цветовете също имат голямо влияние върху нас. Топлите цветове, т.е. червено, оранжево и жълто, са стимулиращи и енергизиращи. Те ефективно подобряват настроението и "затоплят" интериора. Така че те са идеални за кухни, офиси и спортни съоръжения.

От друга страна, студените цветове, т.е. синьо, лилаво и зелено, успокояват, помагат да се отпуснете и да си починете. Те са идеални за бани, спални и всекидневни. Успокояващият ефект идва и от неутралните цветове, т.е. бяло, бежово и сиво.

8. Растителност.

Саксийните растения също ще се погрижат за благополучието в интериора. Сочната зеленина на листата успокоява, а свойствата за пречистване на въздуха подобряват качеството му в апартамента.

Какви растения трябва да се отглеждат в апартамент? Несъмнено видове, които пречистват въздуха от въглероден диоксид и други вредни вещества, като: пасифлора, антуриум, фикус на Бенджамин, замиокулкас, сансевиерия, дифенбахия.

Също така помагат за справяне със стреса: африканска теменужка, жасмин, бегония, здравец, портокалови и лимонови дървета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com