8 признака, че в дома ви се крие опасност

2543
8 признака, че в дома ви се крие опасност

Може би смятате, че домът ви е едно от най-безопасните за вас места, но понякога може да се окаже, че това не е така. Дори постоянно да почиствате дома си и всичко да е под конец, някои навици могат да направят дома ви опасен за здравословното състояние на цялото семейство.

Ето и няколко признака, че в дома ви се крие опасност:

1. Влагата - въздухът, разбира се не може да бъде напълно сух. Когато се къпете, готвите или дори просто дишате, вие овлажнявате въздуха. Вредно е обаче да използвате овлажнители прекалено често, защото това може да доведе до появата на мухъл и гъбички на скрити места. Вие няма да ги видите, но спорните гъби, които навлизат в тялото през дихателните пътища са много вредни за здравето ви. Възможно е да доведат до сълзене на очите, хрема, кашлица и дори кожна инфекция.

2. Не чистите вентилацията си - замислете се от кога не сте почиствали вентилацията в дома си. Обзалагаме се, че във вентилационните отвори има тонове прах, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми като астма или дуригп роблеми с дихателните пътища.

3. Рядко сменяте спалното бельо - то също може да съдържа много бактерии и вредни гъбички. Трябва да гладите спалното бельо преди да го смените, за да го дезинфекцирате допълнително. Подменяйте го поне веднъж седмично, когато времето е топло и два пъти месечно, когато е студено. Не позволявайте на мързела да ви създаде проблеми.

4. Не бършете прах често - всъщност бърсането с мокра кърпа или парцал само веднъж седмично изобщо не е достатъчно. Прахът е силен алерген и не бива да му позволявате да се натрупва. Той съдържа вредни вещества, които могат да навредят на здравословното състояние на семейството ви. Не го пренебрегвайте, особено ако някой в дома ви има алергия към домашен прах.

5. Не почиствате пространствата под масивните мебели - дори да чистите всеки ден, надали премествате всички мебели. Всъщност ако не го правите, сякаш изобщо не чистите дома си. Трябва да почиствате пространството под масивните мебели редовно, защото там също се събира много прах, а както вече споменахме натрупването на прах не е полезно за здравето ви. Просто леко поместете шкафа и сме сигурни, че няма да останете приятно изненадани.

6. Позволявате на домашните си любимци да спят до вас - няма човек, който да не обича домашния си любимец, но все пак не бива да ги допускате до леглото си, защото те пренасят бактерии, паразити и насекоми. Дори да се грижите за козината и чистотата на домашния си любимец, не му позволявайте да спи във вашето легло.

7. Съхранявате прекалено много излишни вещи в дома си - те единствено и само събират прах и може би е време да се отървете от тях. Няма смисъл да събирате ненужни вещи, които така или иначе не правят домът ви по-красив. Когато ги премахнете, домът ви ще стане много по-свеж, а и няма да е нужно да бършете прах с часове.

8. Не проветрявате редовно – редовното отваряне на прозорците, за влезе свеж въздух отвън е напълно задължително, ако искате да се предпазите от проблемите, които застоялият въздух може да ви навлече. Проветрявайте поне по веднъж всеки ден и много скоро ще забележите разликата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com