8 съвета за премахване на мръсотията под ноктите

8505
8 съвета за премахване на мръсотията под ноктите
Снимка: iStock/Guliver

Пръстите на ръцете ни са нашата осезаема връзка със света. С тях пишем, храним се и работим. Затова не е чудно, че ноктите ни могат да станат доста мръсни и да съдържат всичко - от бактерии, през мъртва кожа, до неща, които е по-добре да не споменаваме. Използването на нокторезачки, за да ги поддържате къси, е разумно, но това може да не предотврати напълно натрупването на мръсотия. Ако под ноктите ви се натрупват много мръсотии, но обикновено не успявате да отидете на маникюрист, вижте няколко съвета, за да бъдат ноктите ви чисти и здрави.

Кои хора най-често си гризат НОКТИТЕ?

1. Използвайте сапун за съдове

Течният или купешкият сапун е подходящ за почистване на ръцете ви, но попадналите мазнини или други замърсявания могат да бъдат по-лесно отстранени с помощта на сапун за съдове. Можете да използвате и специализирани барчета сапуни, предназначени за силни замърсявания, но повечето хора ще се справят и с малко течен препарат.

2. Опитайте с барче сапун

Ако никой друг сапун не върши работа, вземете твърд сапун, всеки вид е подходящ, и наистина го разровете с нокти. Сапунът ще проникне под ноктите и ще разхлаби всичко, което се е залепило там.

Как правилно да се грижите за ноктите си?

3. Използвайте пръчка от портокал

Не ровете под нокътното легло с клечка за зъби, писалка или друг остър предмет. Вместо това използвайте портокалова пръчица. Това е мека, контурна дървена пръчка, предназначена да влезе под нокътя, за да разхлаби всичко, което е заседнало там. Но не бъдете прекалено агресивни. Ако прекалите, рискувате да отделите нокътя от нокътното легло.

4. Следете за бяло вещество

Повечето бели частици под ноктите са кератин - влакнестият протеин, от който са изградени ноктите и косата. Тъй като той може да задържа бактерии и понякога позеленява, най-добре е да го отстранявате редовно.

Грижите, които трябва да положите за ноктите през пролетта

5. Избягвайте четките за нокти

Те може да са ефективни, но косъмчетата ги правят трудни за стерилизиране. Освен ако не си купувате нова всеки път, рискувате да внесете повече бактерии, отколкото да отстраните.

6. Внимавайте с изкуствените нокти

Тъй като изкуствените нокти са по-дълги и може да не образуват пълно уплътнение, те са по-податливи на задържане на бактерии. Поддържайте ги чисти и не ги оставяйте прекалено дълго време.

Какво казват ноктите за здравето?

7. Почиствайте ръкавиците си

През студените месеци може да забележите повече натрупвания по ноктите. Ако случаят е такъв, проверете зимните си ръкавици. Тъй като те натрупват власинки, може да пълнят ноктите ви с мръсотия всеки път, когато ги слагате. Обърнете ги наобратно и ги разклатете добре. Същото важи и за джобовете на палтата.

8. Не гризете ноктите си

Освен че това е доста грозен навик, той не е от голяма полза за ноктите ви. Гризането на ноктите може да внесе бактерии в нокътното легло. Разбира се, поддържането на подрязани, измити и здрави нокти е много полезно. Старайте се да подрязвате ноктите след душ, когато са меки, и да ги подсушавате добре след измиване, за да останат твърди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Таро хороскоп за 21 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com